Çoksesli çocuk korolarında görev alan koristlerin bireysel gelişmeleri üzerine bir inceleme (TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu örneği)
A study on the individual developments of the chorists taking part in polyphonic children's choirs: The example of TRT Ankara Radio Polyphonic Children's Choir
  1. Tez No: 783706
  2. Yazar: MEHMET YÜCEL PEKUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH LEHİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: koro, çocuk koroları, müzik eğitimi, sosyal-psikolojik gelişim, duygusal gelişim, choir, children's choirs, music education, social-psychological development, emotional development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmayla, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosuna kabul edilen ve eğitim alan öğrencilerin burada almış oldukları eğitimin, edindikleri arkadaşlıkların ve deneyimlerin, katıldıkları etkinliklerin, gelecekteki bireysel, toplumsal ve kültürel yaşamlarının gelişimine katkılarının ne derecede etkisi olduğunun tespiti amaçlanmıştır. Bu araştırma betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın ilk aşaması olan, genel tarama modeli kullanılmış ve alanyazınların taraması yapılarak konuyla ilgili bilgiler toplanmıştır. Daha sonra mevcut koro eğitmenleriyle yapılan yüz yüze görüşmelerde, önceden hazırlanan sorulara verdikleri cevapların ses kayıtları alınmış; TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosunun tarihçesi, kuruluş amacı, yapısı, koroya üye alım şartları, yapılan eğitimin kapsamı ve uygulama esasları, koronun görevleri, repertuvar oluşturulmasında gözönüne alınan kriterler ve yapmış oldukları faaliyetler ile ilgili bilgilere ulaşılmıştır. Araştırmanın çeşitli yıllarda TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosunda eğitim almış koristlerle ilgili TRT Genel Müdürlüğünden herhangi bir veriye ulaşılamadığından; yine koro şef ve yardımcılarının da yardımıyla bu bireylere ulaşılmaya çalışılmıştır. Çeşitli iletişim araçları (facebook, instagram vd.) vasıtasıyla, birbirleriyle irtibatta olan bireylere ulaşılmış;. hazırlanan anket formu, ulaşılan bireylere elektronik ortamda gönderilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu oluşturmaktadır. Seçilen çalışma grubu yine bu koroda çeşitli yıllarda eğitim ve görev almış, 18 yaşını doldurmuş, farklı yaşlardaki kırk kişilik bireylerden oluşmaktadır. Bu araştırmayla, koristlerin almış oldukları koro eğitiminin meslek seçimlerine, müzik uğraşlarına ve kişisel gelişimlerine katkı sağladığı, koro üyeliğinin ise toplumsal, sosyal ve kültürel hayatlarına olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the impact of the education, friendships, and activities that the students experience by being accepted to the TRT Ankara Radio Polyphonic Children's Choir on the development of their future individual, social and cultural lives. This research is a descriptive study. In the descriptive part, which is the first stage of the research, the general survey model was used and the relevant information was collected by surveying the literature. Later, information about the history of TRT Ankara Radio Polyphonic Choir, the purpose of its establishment, its structure, the conditions for recruiting members to the choir, the scope of the training and the principles of practice, the duties of the choir, the criteria taken into account in the creation of the repertoire, and the activities they have done have been obtained during the face-to-face interviews with the existing choir instructors, audio recordings of their answers to the questions prepared in advance were taken. Additionally, with the help of the choir conductor and his assistants, these individuals were tried to be reached since no data could be obtained from the TRT General Directorate regarding the chorists trained in the Children's Choir. Individuals in contact with each other were reached through various communication tools (Facebook, Instagram, etc.); The prepared questionnaire was sent electronically to the individuals reached. The sampling group of this research is TRT Ankara Radio Polyphonic Children's Choir. The selected study group consists of forty individuals of different ages, who have completed the age of 18, and have received training and duties in this choir for various years. With this research, it was concluded that the choir education of the chorists contributed to their career choices, musical pursuits, and personal development and that choir membership had positive effects on their social and cultural lives.