Ortaokul astronomi öğrenimindeki estetik deneyimlerin nitel tarama yöntemiyle belirlenmesi
Determination of aesthetic experiences in middle school astronomy learning by qualitative survey method
  1. Tez No: 783707
  2. Yazar: EZGİ KOMBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Astronomi, Estetik deneyim, Fen bilimleri, Aesthetic experience, Astronomy, Science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Toplumların geleceklerine yönelik en çok önem verdiği alan eğitimdir. Eğitim ve öğretim alanında gelişmeler ve yenilikler süreklilik arz etmektedir. Bundan dolayı programlarda ve planlarda dönemin felsefesi ve anlayışına bağlı eğitim yaklaşımları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Hazırlanan programlar etkisini uzun vadede gösterdiği için sürekli izleme ve değerlendirme süreçlerinden geçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada günlük hayatta sürekli etkisi görülen fakat tam anlamda kavranmayan Astronomi eğitimi ve estetik deneyim ilişkisi incelenmiştir. Fen bilimleri doğayı, varlıkları ve yaşanan olayları gözlem ve deneyle açıklayan bir bilimdir. Astronomi bu bilim içinde verilmesi ve kavratılması oldukça tutarlı bir durumdur. Çünkü astronomi doğa, evren ve insan ilişkilerini açıklamaktadır. Eğitim sürecinde derse yönelik ilgi uyandırma, hazırbulunuşluk düzeyini artırma ve güdülemek için astronomi biliminde estetik deneyimden yararlanmak oldukça etkili bir uygulamadır. Fakat Türkiye' de bu konu üzerine literatür eksikliği bulunmaktadır. Bu çalışmada astronomi eğitiminde görülen estetik deneyimler üzerine nitel tarama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important area for the future of societies is education. Developments and innovations in the field of education and training are continuous. Therefore, educational approaches based on the philosophy and understanding of the period are prepared and implemented in the programs and plans. Since the programs prepared show their effects in the long term, they need to go through continuous monitoring and evaluation processes. In this study, the relationship between Astronomy education and aesthetic experience, which has a continuous effect in daily life but is not fully understood, has been examined. Science is a science that explains nature, beings and events through observation and experiment. It is quite consistent that astronomy is given and comprehended within this science. Because astronomy explains nature, universe and human relations. It is a very effective practice to benefit from the aesthetic experience in astronomy in order to arouse interest in the lesson, increase the level of readiness and motivate it in the education process. However, there is a lack of literature on this subject in Turkey. In this study, a qualitative screening study was conducted on the aesthetic experiences seen in astronomy education.