Psikoloğun ihbar yükümlülüğü ile sır saklama yükümlülüğünün çatışması
Conflict of psychologist's obligation to report crime and obligation of confidentiality
  1. Tez No: 783733
  2. Yazar: ŞEYMA NUR AKARSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TUNÇ DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sır Saklama Yükümlülüğü, Psikoloğun Bildirim Yükümlülüğü, Suçu Bildirmeme Suçu, The obligation to report crime, the confidentiality obligation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, psikolog olarak görev yapan kişilerin, suçu ihbar yükümlülükleri ve sır saklama yükümlülüğü arasında kalması durumunda bu iki yükümlülükten hangisine öncelik tanıması gerektiği hususunda hukukçular ve psikologların düşüncelerini belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan literatür çalışması neticesinde bu konuda kaynakların kısıtlı olduğu, ayrıca psikologlar açısından da durumun netleşmediği tespit edilmiştir. Tezimin evrenini, Türkiye'de görev yapan psikologlar ve hukukçular oluşturmaktadır. Her iki meslek grubunun araştırma konusundaki düşüncelerini tespit etmek amacıyla hazırlamış olduğumuz 17'şer sorudan oluşan anket internet ortamında paylaşılmış ve katılımcıların yanıtlarının birbiri ile karşılaştırılması“ki kare testi”ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the opinions of lawyers and psychologists about which of these two obligations should be given priority in case the people who work as psychologists are between the obligation to report the crime and the obligation to keep confidentiality. As a result of the literature study, it has been determined that the resources are limited and the situation is not clear for psychologists. The universe of my thesis consists of psychologists and lawyers working in Turkey. The questionnaire consisting of 13 questions, which we prepared in order to determine the thoughts of both professional groups on the research, was distributed on the internet and the responses of the participants were compared with each other using the“chi-square test”.