Çocuk hemşirelerinin yüksek riskli ilaçlarla ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining knowledge level of pediatric nurses for high risk drugs
  1. Tez No: 783804
  2. Yazar: RAMAZAN GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTE ÖZGÜVEN ÖZTORNACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Riskli İlaçlar, Çocuk Hemşiresi, Bilgi Düzeyi, high risk drugs, pediatric nurses, knowledge leve
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çocuk hemşirelerinin yüksek riskli ilaç uygulamaları konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Şubat 2021- Ekim 2022 tarihleri arasında yapılmış olup, veriler İzmir ilindeki üniversite ve eğitim araştırma hastanelerindeki çocuk kliniklerinde toplanmıştır. Çalışmaya toplam üç farklı hastaneden çocuk birimlerinde görev yapan 194 hemşire dahil edilmiştir. Araştırma bilgi düzeyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmada literatür taranarak oluşturulan Hemşirelerin Özelliklerine İlişkin Kişisel Bilgi Formu ve Çocuk Hemşirelerinin Yüksek Riskli İlaç Uygulamaları ile İlgili Bilgi Düzeyi Belirleme Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada yer alan katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ve yüksek riskli ilaç bilgi düzeylerine bakıldığında yaş, çalışılan klinik, çalışma saati ve eğitim alma durumunun bilgi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturduğu bulunmuştur. Yüksek riskli ilaç bilgi düzeyi formuna verilen yanıtlara göre katılımcıların bilgi puanı ortalamasının 40 puan üzerinden 21.59 olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin ilaçların hazırlanması işlem basamağında 'İnsülin dozu hesaplanırken“mililitre”yerine“ünite”kullanılmalıdır.' ifadesine %96.9 ile; ilaçların uygulanması işlem basamağında ise 'Kalsiyum glukonat intramuskuler uygulandığında ciddi nekrozlara neden olabilir.' ifadesine %83.1 ile en yüksek cevap verdikleri görülmüştür. Sonuç: Bulgular incelendiğinde çocuk hemşirelerinin yüksek riskli ilaçlarla ilgili bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Sürekli eğitim programlarının ve kurumlar arasında ortak politikaların oluşturulması bilgi düzeylerini arttırmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was carried out to determine the knowledge level of pediatric nurses about high-risk drug applications. Method: This study was conducted between February 2021 and October 2022 and the data was collected from pediatry clinics at universitiy and training and research hospitals in İzmir. It included 194 nurses working at pediatry clinic from 3 different hospitals. This research was done descriptively to determine knowledge level. This research was done descriptively to determine knowledge level. In this study, personal information form about characteristics of nurses and pediatric nurses' knowledge level determination form about high-risk drug applications which was formed by reviewing literature were employed. Results: It was found that there was a meaningful difference between knowledge level of participants in terms of age, working hours at clinic and education status when the socio-demographic characteristics and high-risk drug knowledge of them were analyzed. According to the answers given to the high-risk drug knowledge level form, it was determined that the average knowledge score of the participants was 21.59 out of 40 points.. At the stage of preparation of drugs, nurses stated that“unit”should be used instead of“milliliter”when calculating insulin dose.' with 96.9%; It was observed that the highest response rate was 83.1% to the statement“Calcium gluconate may cause serious necrosis when administered intramuscularly.”Conclusion:It was seen that the knowledge level of pediatric nurses for high-risk drugs was medium level when the findings were analyzed.. Continuing training programs and common policies among institutions may have impact on improving knowledge level