Kutsal kitap'ta hayvanlar
Animals in the Holy Scripture
  1. Tez No: 783844
  2. Yazar: ZELİHA GÜLAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AKINCI AMBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kutsal Kitap, Hayvan, Yahudilik, Hıristiyanlık, Kurban, The Holy Scripture, Bible, Animal, Judaism, Christianity, Sacrifice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kutsal Kitap'ta hayvanlarla ilgili dini, içtimai, ahlaki ve mitolojik unsurların bulunduğu pek çok konuya değinilmiştir. Bunlar günlük hayatın bir parçası olan beslenme kurallarında da söz konusudur. Tevrat'ta bazı hayvanlar temiz bazıları ise kirli kabul edilerek bu hayvanların etlerini yemek yasaklanmıştır. Bununla ilgili kurallar günümüz Yahudi toplumunda titiz bir şekilde uygulanırken Hıristiyan geleneği İsa'nın“ağza giren şeyler yerine ağızdan çıkan şeylerin insanı kirleteceği”düsturunu benimseyerek hayvan etiyle ilgili herhangi bir yasak getirmekten kaçınmıştır. Hayvanlar hakkında sıkça üzerinde durulan diğer bir konu sunulardır. Bununla ilgili çoğunlukla Tevrat'ta yer alan ifadeler, kanlı kurban kültürünü ortaya koymaktadır. Tanrı'ya ithafen sunulan bu hayvanlar amacına göre farklı isimlerle ele alınmış ve uygulamaları da farklı kurallara tabi tutulmuştur. Yahudi geleneğinde M.S. 70 yılında Süleyman Mabedi'nin yıkılmasına kadar devam eden bu ritüel, Hıristiyanlıkta İsa'nın merkezî hale geldiği bir kavram olmuştur. Tevrat'ta, Firavun ve Mısır halkına verilen on belanın anlatıldığı metinlerde yine hayvanların merkezi konumda olduğu görülmektedir. Bu belaların ilahi kaynaklı bir ceza olduğunu düşünenler olduğu gibi ekolojik sebeplere bağlı gelişen olaylar olduğunu düşünenler de vardır. Kutsal Kitap'ta heykel, motif ve put şeklinde tasvir edilen hayvan türlerinin sembolik anlamları ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Mitolojik karakterlerin de neredeyse hepsi farklı hayvan silüetlerinde aktarılmıştır. Peygamberlerin kendilerini kanıtlamaları ve Tanrı'yı tanıtmaları amacıyla gerçekleştirdikleri mucizelerin içeriğinde de çeşitli hayvanların olduğu görülmektedir. Tevrat ve İncil arasında çelişen metinlerin bulunması hayvanların insan hayatındaki konumunun Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta farklı şekilde yorumlanmasına sebep olmuştur. Çalışmamızda, Kutsal Kitap'ta yer alan hayvanlar konularına göre kategorize edilmiş olup yedi başlık altında ele alınmıştır. Her bölümde hayvanların yer aldığı konu hakkında öncelikle Kutsal Kitap'ta geçen metinlere yer verilmiş, sonrasında Yahudi ve Hıristiyan geleneklerindeki yansımaları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the Holy Scripture, many issues related to animals, including religious, social, moral and mythological elements, are mentioned. These are also in question in the nutritional rules that are a part of daily life. In the Torah, some animals are considered clean and some are unclean, and it is forbidden to eat the meat of these animals. While the rules regarding this are meticulously applied in today's Jewish society; Christian tradition has avoided any prohibition on animal meat, adopting the motto of Jesus that“what goes out of the mouth will defile a person instead of what goes into the mouth”. Another subject that is frequently emphasized about animals is presentations. Verses related to this, mostly in the Torah, reveal the bloody sacrifice culture. These animals, which were presented to God, were handled with different names according to their purpose and their practices were subject to different rules. This ritual, which continued until the destruction of the Temple of Solomon in 70 AD in the Jewish tradition; In Christianity, it has been a concept in which Jesus became central. In the passages in the Torah, in which the ten plagues inflicted on the Pharaoh and the Egyptian people are described, it is seen that animals are in the central position. There are those who think that these plagues are a divine punishment, and there are those who think that they are events that develop due to ecological reasons. It is thought that the animal species depicted in the form of statues, motifs and idols in the Bible are related to their symbolic meanings. Almost all of the mythological characters are depicted in different animal silhouettes. It is seen that there are various animals in the content of the miracles performed by the prophets in order to prove themselves and introduce God. The presence of conflicting verses between the Torah and the Bible caused the position of animals in human life to be interpreted differently in Judaism and Christianity. In our study, the animals in the Bible were categorized according to their subjects and were discussed under seven headings. In each chapter, firstly, the verses in the Bible about the subject of animals are included, and then its reflections in Jewish and Christian traditions are emphasized.