İmam Mâtürîdî'nin mûcize anlayışı
Imam Mâturidi's understanding of miracles
  1. Tez No: 783882
  2. Yazar: İSA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nübüvvet, İslam Mezhepleri, Mâtürîdîlik, İmam Mâtürîdî ve Mûcize, Prophethood, Sects of Islam, Maturidism, Imam Maturidi and Miracle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İslam'ın inanç esasları ilâhiyyât, sem'iyyât ve nübüvvât olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İlâhiyyat ve sem'iyyât ile ilgili bilgi ve haberleri, bizzat nübüvvât kısmının öznesi olan peygamberlerin bildirmesi ile öğrenmiş oluruz. İşte tam da bu noktada mûcizenin önemi ortaya çıkmaktadır. Çünkü peygamberler gösterdikleri mûcizeler neticesinde tatmin olmak isteyen ve endişe duyan toplumlarda karşılık bulabilmişlerdir. Mûcize konusunda pek çok çalışma yapılmıştır. Ancak Ehl-i sünnetin iki büyük imamından biri olan Ebû Mansur Mâtürîdî'nin mûcize anlayışı ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlayamadık. Oysaki Mâtürîdî'nin görüşleri Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. İşte biz de bu çalışmamızla Türk-İslam dünyasının nezih itikadının oluşmasında Semerkantlı âlimlerin reisi kabul edilen İmam Mâtürîdî'nin mûcize anlayışını tüm yönleriyle ortaya koymayı amaçlıyoruz. Bunun yanında mûcize ile ilintili olan istidrâc, meûnet ve kerâmet gibi diğer olağanüstü olaylar hakkında yine İmam Mâtürîdî'nin görüşlerine yer verilecektir. Araştırmamızda konuyla alakalı diğer kaynaklara da başvurmakla beraber daha çok İmam Mâtürîdî'nin Te'vîlâtü'l-Kur'ân ve Kitâbü't-Tevḥîd isimli eserleri temel alınmıştır. Çalışmamızda mezhepler tarihinin metodu olan betimleyici yöntem kullanılmıştır. Ayrıca araştırmamızın daha doğru ve iyi anlaşılmasını sağlamak için zaman-mekân, fikir-hadise, fikirler üzerinde derinleşme, şahıslar üzerinde derinleşme, menkulden makulün aranması prensipleri çerçevesinde, psikolojik ve sosyolojik unsurlar da göz önünde bulundurularak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bunun yanında konunun daha iyi anlaşılabilmesi maksadıyla İmam Mâtürîdî'nin mûcize anlayışı ile diğer İslâm âlimlerinin mûcize anlayışları yer yer karşılaştırılmaya çalışılarak Mâtürîdî'nin fikirleri üzerinde derinleşmeye gidilmiştir. Sonuç olarak İmam Mâtürîdî'nin mûcize anlayışı genel hatları itibarıyla diğer İslam âlimlerinden farklı olmamakla birlikte tarifinde farklılık göstermektedir. O mûcizeyi tarif ederken büyü ve sihir gibi konularda maharet ve üst düzey ihtisas bilgisine sahip olanların dahi gücünü aştığı, ortaya konan mûcizenin benzerinin arzu ve hayal dahi edilemeyeceği, mûcizenin herhangi bir eğitim ve öğretim yoluyla elde edilemeyeceği ve başkasına da öğretilemeyeceği hususlarına dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The belief principles of Islam consist of three parts: ilahiyyat, sem'iyyat and nubuwwat. We learn the information and news about the divine and sem'iyyat by the prophets who are the subjects of the prophethood. It is at this point that the importance of miracles emerges. Because, as a result of the miracles they showed, the prophets were able to find a response in societies that wanted to be satisfied and worried. There have been many studies on miracles. However, we could not find any study on the understanding of miracles of Abu Mansur Maturidi, one of the two great imams of the Ahl as-Sunnah. However, the views of Maturidi are of great importance for Muslims. With this study, we aim to reveal the understanding of miracles of Imam Maturidi, who is accepted as the leader of the scholars from Samarkand in the formation of the decent faith of the Turkish-Islamic world, with all its aspects. In addition, Imam Maturidi's views on other extraordinary events related to miracles such as istidrâc, meûnet and karamat will be given. In our research, although we also refer to other sources related to the subject, the works of Imam Mâturîdî named Te'vîlâtü'l-Kur'an and Kitâbü't-Tevḥîd are mostly based. In our research, the descriptive method, which is the method of the History of Sects, was used. In addition, in order to provide a more accurate and better understanding of our research, it has been tried to be evaluated within the framework of the principles of time-space, idea- event, deepening on ideas, deepening on individuals, seeking reasonableness from real estate, taking into account psychological and sociological factors. In addition, in order to better understand the subject, Imam Maturidi's understanding of miracles and other Islamic scholars' understanding of miracles were tried to be compared from time to time, and Maturidi's ideas were deepened. As a result, although Imam Maturidi's understanding of miracles is not different from other Islamic scholars in general terms, it differs in its definition. While describing that miracle, he draws attention to the fact that even those who have dexterity and high-level expertise in matters such as magic and magic are beyond their power, that a similar miracle cannot even be desired or imagined, that a miracle cannot be achieved through any education and training and cannot be taught to anyone else.