İmam Mâturîdî ve nübüvvet anlayışı
Imam Mâturîdî and understanding prophety
  1. Tez No: 221693
  2. Yazar: KENAN GİLGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl, İslam, Kelâm, Maturidiyye, Mezheb, Mucize, Nübüvvet, Tevhid, Vahiy, İntelligence, Islam, Utterance, Mâturîdîyya, Sect, Miracle, Prophet, Unite, İnspiration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam'da nübüvvet konusu, Allah'ın varlığı ve birliği ve ahiret inancından sonra üçüncü önemli konudur. Çünkü bütün ilâhi emirler ve yasaklar bu kurum aracılığıyla insanlığa bildirilmektedir. Zaman içinde insanların peygamberler hakkındaki merakları, mevcut bilgilere nesiller boyu yeni ilaveler getirmiştir. Bu ilaveler kutsal kitaplara ve onların yorumlarına da yansımıştır. Bu bilgilerin önemli bir kısmı peygamberler hakkında gerçekleri aksettirmediği gibi çoğunluğu menkıbe görüntüsündedir.İşte bu yanlış anlayışların, Kur'ân doğrultusunda düzeltilmesine katkıda bulunur düşüncesiyle İmam Mâturîdî'nin nübüvvet anlayışının incelenmesi gerektiğini düşündük.
Özet (Çeviri)
The theme prophety in İslam is the third most important them after the existence and oneness of Allah. Because all divine commands and prohibitions are being informed to people by this soot mediation. From time to time the great interest of people about prophets and drom generation to the existenced information. These additions were reflected not only to the holy books, but also to their comment. The most important part these informations is as they didn?t reflect the truth about prophets most of them are look like a legend.Now, in the thought correction these incorrect Koran we thought that there is a need in studying the mentality of prophety by İmam-ı Mâturîdî.