Meteorological drought and the most suitable probability distribution models for drought parameters in the Middle Euphrates region, Türkiye
Orta Fırat bölgesindeki meteorolojik kuraklık ve kuraklık parametrelerinin en uygun olasılık dağılımları, Türkiye
  1. Tez No: 783895
  2. Yazar: İSLAM YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İSHAK YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Meteorolojik Kuraklık, SPI, SPEI, RDI, Marjinal Dağılım, Orta Fırat Havzası, Uygunluk Testi, Meteorological Drought, SPI, SPEI, RDI, Marginal Distribution, Middle Euphrates Basin, Goodness-of-fit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Doğaya, insana ve su ile ilişkisi bulunan her alana etkisi bulunan kuraklık tespit edilmesi, takip edilmesi ve tüm dünya için planlanması gereken doğal, karmaşık ve ciddi bir afettir. Bu tezde, orta Fırat havzasının kuraklık ve kuraklık parametrelerinin en iyi marjinal dağılımları analiz edilmiştir. Havzada bulunan 29 meteorolojik istasyonun 1-, 3-, 6-, 9- ve 12-aylık meteorolojik kuraklık analizi Standart Yağış İndeksi (SPI), Standardize Yağış-Evapotranspirasyon İndisi (SPEI) ve Keşif Kuraklık İndeksi (RDI) kuraklık indisleri ile hesaplanmıştır. Bu kuraklık endeksleri kullanılarak hesaplanan kuraklık süreleri ve şiddeti serileri Lognormal, Weibull, Gamma, Normal, Lojistik ve Üstel marjinal dağılımlara uyduruldu. Tüm zaman ölçeklerinde kuraklık süresi ve şiddeti için en uygun dağılımlar Kolmogorov-Smirnov (K-S), Cramer-von Mises (CvM), Akaike Bilgi Kriteri (AIC), Bayesian Bilgi Kriteri (BIC) ve Maksimum Olabilirlik (ML) uygunluk testleri ile belirlendi. Orta Fırat Havzası genelinde çoğunlukla ıslak ve hafif kurak periyotlarının olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra havzada şiddetli kuraklıklar da görülmüştür. Kuraklık şiddetinde kısa zaman periyotlarında (1-, ve 3-aylık) en uygun dağılımların Gamma ve Weibull dağılımları, uzun zaman periyotlarında (6-, 9-, ve 12-aylık) ise çoğunlukla Lognormal dağılımın en uygun dağılım olduğu görülmüştür. Kuraklık süresi serilerinde ise tüm zaman periyotlarında Lognormal dağılımın en uygun marjinal dağılım olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The drought, which impacts nature, people, and every area with a relationship with water, is a natural, complex, and serious disaster that must be determined, monitored, and planned for the whole world. In this thesis, drought is analysed, and the best marginal distributions for drought parameters of the middle Euphrates basin are determined. Standard Precipitation Index (SPI), Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI), and Reconnaissance Drought Index (RDI) drought indices were used to analyse the 1-, 3-, 6-, 9- and 12-month meteorological drought at 29 meteorological stations throughout the basin. The drought durations and severity computed using these drought indices were fitted with Lognormal, Weibull, Gamma, Normal, Logistic, and Exponential marginal distributions. The best distribution model for drought duration and drought severity of all time periods was determined by the Kolmogorov-Smirnov (K-S), Cramer-von Mises (CvM), Akaike's Information Criterion (AIC), Bayesian Information Criterion (BIC) and Maximum likelihood (ML) Goodness-of-fit tests. It has been found that the middle Euphrates basin generally has wet and mild dry seasons. Extreme drought was also noted in the area. In terms of drought severity, the best distributions were Gamma and Weibull during short time periods (1 and 3 months), whereas lognormal distribution was mostly seen over long time periods (6-, 9-, and 12-months). The lognormal marginal distribution was discovered to be the most suitable for the drought duration series of all time periods.