Çok boyutlu mükemmeliyetçilik ve anksiyete arasındaki ilişki: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The relationship between multidimensional perfectionism and anxiety: A research on university students
- Tez No: 783915
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Çok boyutlu mükemmeliyetçilik, Mükemmeliyetçilik, Üniversite öğrencileri, Anxiety, Multidimensional perfectionism, Perfectionism, University students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mükemmeliyetçilik, literatürde uzun yıllar boyunca tartışmalı bir kavram olarak ele alınmış ve olumlu-olumsuz yönleriyle incelenmiştir. Çok boyutlu mükemmeliyetçilik, kavramın tek bir yönünün olmayışını vurgulaması bakımından önemlidir. Pek çok değişkenle ilişkisi bulunan mükemmeliyetçilik kavramı, bu çalışmada anksiyete ile ilişkisi bakımından ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde anksiyete ve çok boyutlu mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, mükemmeliyetçilik ve anksiyete kavramlarına ilişkin genel bilgiler, ilgili literatürden faydalanılarak açıklanmıştır. Korelasyonel modelde gerçekleştirilen araştırma kapsamında 401 üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. Veri toplama araçları Sosyodemografik Form, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri'dir. Veri analizleri SPSS istatistik programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinde çok boyutlu mükemmeliyetçilik ile anksiyete arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Perfectionism has been discussed as a controversial concept in the literature for many years and has been examined with its positive and negative aspects. Multidimensional perfectionism is important in that it emphasizes the absence of a single aspect of the concept. The concept of perfectionism, which is associated with many variables, is discussed in terms of its relationship with anxiety in this study. The aim of the study is to determine the relationship between anxiety and multidimensional perfectionism in university students. For this purpose, general information about the concepts of perfectionism and anxiety is explained by making use of the relevant literature. Data were collected from 401 university students within the scope of the research carried out in the correlational model. Data collection tools are Sociodemographic Form, Multidimensional Perfectionism Scale, Beck Anxiety Inventory. Data analyzes were performed with the SPSS statistical program. According to the results of the research, there is a significant and positive relationship between multidimensional perfectionism and anxiety in university students.