Architectural praxis in Turkeyin the era of social media: Pinterest and instagram
Türkiye' de sosyal medya çağında mimarlık pratiği: Pinterest ve Instagram
  1. Tez No: 783933
  2. Yazar: EREN TÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LERZAN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İletişim Bilimleri, Architecture, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Architecture, Architectural design process, Architectural praxis, Instagram, Pinterest, Social Media and Architecture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, sık kullanılan sosyal medya araçları Pinterest ve Instagram' ın son dönem Türk mimarlık pratiği üzerindeki olası etkilerini, geleneksel tasarım süreçleri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, mimari taleplerin ve dolayısıyla mimarlık pratiğinin hem müşteri hem de mimar perspektifinden ne gibi değişimler geçirdiği üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, literatürdeki sınırlı sayıda çalışma incelenmiş; hem tasarımcı hem de tasarımcı olmayan bireyler çerçevesinde bir saha çalışması yapılmış; çalışmanın amacı doğrultusunda seçilmiş olan dört mimarlık ofisi ile yüz yüze bir söyleşi yapılmıştır. Elde edilen tüm bu bilgiler ışığında sosyal medya etkisinin günümüz Türk mimarlık pratiğine yansımaları gözlemlenmiştir. Pinterest ve Instagram' ın müşterilerin estetik anlamdaki algılarını etkilemesi, mimari tasarım taleplerini iletebilmelerini ve mimarlar ile iletişimlerini kolaylaştırması, tasarım süreçlerine katılım biçimlerini güncellemesi gibi noktalarda önemli etkileri olduğu anlaşılmıştır. Tasarımcılar tarafından ise söz konusu uygulamaların, analizden senteze uzanan geleneksel mimari tasarım sürecinin araştırma, sunum ve ikna gibi hayati safhalarında sürece dahil edildiği görülmüştür. Sonuç olarak bu uygulamalar müşteri tarafında kimi zaman bağlamından kopuk tasarım taleplerine ve tasarımcı tarafında ise intihal gibi risklere yol açabilseler de, mimari tasarım süreçlerindeki varlıklarının dikkate değer bir seviyede olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the possible impacts of frequently used social media tools Pinterest and Instagram on the recent Turkish architectural practice within the frame of traditional design activity. In this context, the study will focus on what kind of alterations that architectural demands and thus architectural practice have undergone from both the perspectives of the (non-designer) customer and the architect. In this case, a limited number of studies in the literature were examined; a field study was conducted within the framework of both designer and non-designer individuals; and a face to face interview was held with four architectural offices in line with the purpose of the study. Reflections of the social media impact on current Turkish architectural practice have been ascertained in light of all of this information. In this particular circumstance, it has been understood that Pinterest and Instagram have significant impacts such as influencing the aesthetic perceptions of customers, conveying their architectural design demands and facilitating their communication with architects, and updating the way they participate in the design processes. On the other hand, it has been examined that the designers benefit from the aforementioned applications in the vital stages of the traditional architectural design process ranging from analysis to synthesis, such as research, presentation, and persuasion. xi Consequently, although these applications may sometimes cause out-of-context design demands on the customer's side and risks such as plagiarism on the designer's side, it has been observed that their presence in the architectural design processes is at a remarkable level.