Febril konvülziyonda seruloplazmin düzeyi
Seruloplazmin level in febrile convulsion
  1. Tez No: 783985
  2. Yazar: DENİZ HONAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril Konvülziyon, Seruloplazmin, Anemi, Nöbet, Demir Eksikliği, Febril Convulsion, Ceruloplasmin, Anemia, Seizure, Iron Deficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Febril konvülziyon (FK) ve demir eksikliğine çocukluk çağında sık rastlanmaktadır. Çalışmada 6 ay - 6 yaş arasındaki çocuklarda febril konvülziyon ile serum seruloplazmin seviyesi arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu febril konvülziyon geçiren hastalardan kontrol grubu ise ateşi olan ve nöbet geçirmemiş olan hastalardan oluşturulmuştur. Hastalar 6 ay- 6 yaş arası, bilinen başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve benzer demografik özelliklere sahip çocuklardan seçilmiştir. Bulgular: FK geçiren ve ateşi olup FK geçirmeyen çocuklar karşılaştırıldığında; serum seruloplazmin, C-reaktif protein (CRP), hemoglobin (Hb), hematokrit (HCT), mean corpuscular Hb (MCH), mean corpuscular Hb concentration (MCHC), total nötrofil sayısı (TNS), total lenfosit sayısı (TLS) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.001(CRP), p=0.009(Hb), p0,05). Sonuç: FK geçiren ve ateşi olup nöbet geirmeyen çocukların seruloplazmin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Çocukların FK geçirme riski ile demirin hücre dışına transportunda görev alan seruloplazmin arasında ilişki bulunduğu kanaatindeyiz. Fakat çalışmamız ilk olduğundan dolayı bu ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla hasta ile yapılacak çalışmalara ve santral sinir sistemindeki (SSS) seruloplazminin de değerlendirilebileceği hayvan deneylerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Febrile convulsion and iron deficiency are common in pediatric population. The aim of this study was to evaluate the relationship between febril convulsion and serulplazmin level in children aged 6 months to 6 years. Materials and Methods: The study group consisted of patients with febrile seizures and the control group consisted of patient with fever and no seziure. They were selected from children aged 6 months to 6 years with similar demographic characteristics and without any other known health problems. Results: When the study group and the control group were compered, in terms of ceruloplasmin, C reactive protein (CRP), hemoglobin (HB), hematocrit (HCT), mean corpuscular Hb (MCH), mean corpuscular Hb concentration (MCHC), total neutrophil count (TNS), total lymphocyte count (TLS) statistically significiant difference was found (p=0.001(CRP), p=0.009(Hb), p 0.05). Conclusion: A statistically significant difference was found between the ceruloplasmin levels of the patients who had FK and the patients who had fever and did not have seizure. We believe that there is a relationship between the risk of children having FK and ceruloplasmin which is involved in the transport of iron out of the cell. However, since our study is the first one, studies with more patients and animal experiments in which ceruloplasmin in the central nervous system (SSS) can also be evaluated are needed to better understand this relationship.