Febril konvülziyonda rekürrens ve epilepsi gelişimi için risk faktörlerinin saptanması ve etkileri
Determination of risk factors for recurrence and epilepsy occurrence in febrile seizures and their effects
- Tez No: 361376
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, epilepsi, rekürrens, risk faktörleri, Febrile convulsion, epilepsy, recurrence, risk factors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Febril konvülziyon 3 ay-5 yaş arası dönemde santral sinir sistemini tutan bir enfeksiyon ya da belirlenmiş başka bir neden (elektrolit dengesizliği, metabolik bozukluk, intoksikasyon vb.) olmaksızın önceden afebril konvülziyon geçirmemiş çocuklarda ateşli hastalık sırasında görülen konvülziyonlardır. İlk febril konvülziyondan sonra hastaların %30-40'ı tekrar nöbet geçirmektedir. Bununla birlikte, %10'dan azında 3 veya daha fazla rekürrens görülmektedir. Normal toplumdaki çocuklarda epilepsi prevalansı %0,5-1 iken, febril konvülziyon geçirenlerde bu oran çeşitli çalışmalarda %2-7 arasında değişmektedir. Febril konvülziyonların prognozu genellikle iyidir ve mortalitesi düşüktür. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, Ocak 2004–Aralık 2013 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniği, Genel Pediatri Polikliniği ve Çocuk Acil Servisine başvurarak febril konvülziyon tanısı alan 190 hastanın özelliklerini saptayarak, hastaların febril konvülziyon rekürrens ve epilepsi gelişim risklerini belirlemeyi amaçladık. Hastaların ilk febril konvülziyon geçirme yaşı ortalama 19,4 ay (±10,6), medyan 18 aydı. Çalışmamızdaki erkek/kız oranı 1,79/1 idi. Perinatal öyküde 190 hastanın 16'sında (%8,4) prematürite ve 19'unda (%10) düşük doğum ağırlığı vardı. Hastaların 2'sinde (%1,1) zor doğum öyküsü, 6'sında (%3,2) asfiksi, 3'ünde (%1,6) indirekt hiperbilirübinemi ve 3'ünde de (%1,6) mekonyum aspirasyonu saptandı. Febril konvülziyon öncesi nörogelişimsel geriliği olan 13 hasta (%6,8) saptandı. Ailede febril konvülziyon öyküsü 69 hastada (%36,3), epilepsi öyküsü 35 hastada (%18,4) vardı. İlk nöbet tipi 152 hastada (%80) basit febril konvülziyon, 38 hastada (%20) komplike febril konvülziyon idi. Elektroensefalografi yapılan 126 hastanın 91'inde (%72,2) sonuç normal olarak, 35'inde (%27,7) anormal olarak raporlandı. Görüntüleme tetkiki yapılan 183 hastadan 143'ünde (%78,1) sonuç normal sınırlarda iken 40 hastada (%21,9) patolojik görüntüleme bulgusu vardı. Çalışmamızda izlem süresi sonunda 159 (%83,7) hastada febril konvülziyon rekürrensi gerçekleşmiş, 122'sinin (%76,7) ilk nöbeti basit febril konvülziyon ve 37'sinin (%23,3) ilk nöbeti komplike febril konvülziyon olduğu görülmüştür. Çalışmamızda 13 hastada (%6,8) febril status epileptikus görülmüş olup 190 hastanın 15'inde (%7,9) de epilepsi geliştiği saptanmıştır. Hasta grubumuzda aile ve hastalığa ait öyküye, nöbete ve nörolojik muayene bulgularına ait değişkenlerin, hem rekürrens hem de epilepsi gelişimi için risk faktörü olup olmadığı incelenmiştir. İlk nöbet tipinin komplike olması febril konvülziyon rekürrensi için risk faktörü olarak saptandı (OR=10,6). Febril konvülziyon öncesi nörogelişimsel gerilik varlığı da epilepsi gelişimi için risk faktörü olarak saptandı (OR=6,6). Sonuç olarak, febril konvülziyonların prognozu iyi olsa da rekürrens ve epilepsi gelişimi açısından önem taşımaktadır. Çalışmamızda, ilk nöbet tipinin komplike olmasının febril konvülziyon rekürrensi için, febril konvülziyon öncesi nörogelişimsel gerilik varlığının da epilepsi gelişimi risk faktörü olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Febrile seizure is defined as seizure associated with fever but without evidence of intracranial infection or defined causes (electrolyte imbalance, metabolic disorders and intoxication etc.) in children who have suffered a previous non-febrile seizures and usually occuring between 3 months and 5 years of age. Febrile seizure recurs in approximately 30-40% of the patients after the first febrile seizure. Furthermore, three and more recurrences occur in less than 10% of patients. As prevalance of the epilepsy is 0,5-1% in normal population, this rate changes between 2-7% in the children who suffered febrile seizures in various studies. Prognosis of febrile seizures is commonly well and mortality is substantially low. To determine the risks of recurrence of febrile seizures and epilepsy occurrence, this retrospective study was conducted of 190 patients diagnosed with febrile seizure and admitted to pediatric neurology clinic, pediatric clinic and pediatric emergency clinic of Medicine Faculty of Ondokuz Mayıs University between dates of January 2004 and December 2013. The average age in the first seizure of patients was 19,4 months (±10,6) and the median was 18 months of age. The ratio of male/female patients was 1,79/1 in this study. There were prematurity in 16 patients (8,4%) and low birth weight in 19 patients (10%) in perinatal history of 190 patients. Difficult in delivery, asphyxia, indirect hyperbilirubinemia and meconium aspiration syndrome were determined in 2 (1,1%), 6 (3,2%), 3 (1,6%) and 3 patients (1,6%), respectively. Neurodevelopmental delay was seen in 13 patients (6,8%). Febrile seizure occured in 69 patients (36,3%) who had a febrile seizure history in their family and in 35 patients (18,4 %) who had an epilepsy history in their family. The type of the first febrile seizure was simple febrile seizure in 152 patients (80%) and complex febrile seizure in 38 patients (20%). Electroencephalography was normal in 91 patients (72,2%) and abnormal in 35 patients (27,7%). Of 183 patients that imaging studies were performed, imaging study reports were normal in 143 patients (78,1%) and abnormal in 40 patients (21,9%). In the end of study period, febrile seizure recurred in 159 patients (83,7 %). In these patients, the first seizure was simple in 122 patients (76,7 %) and complex febrile seizure in 37 patients (23,3 %). In our study, febrile status epilepticus was seen in 13 patients (6,9%) and epilepsy occured in 15 of 190 patients. Patient's medical history, family history, seizure characteristics, neurological examination findings, risk factors for recurrence of febrile seizure and epilepsy occurrence were discussed. Complex feature of first febrile seizure was determined as a risk factor for recurrence of febrile seizure (OR=10,6). Presence of neurodevelopmental delay before febrile seizure was determined as a risk factor for epilepsy occurrence (OR=6,6). In a conclusion, prognosis of febrile seizures is commonly well, but also it is important for recurrence of febrile seizure and epilepsy occurrence. We determined complex feature of first febrile seizure as a risk factor for recurrence of febrile seizure and presence of neurodevelopmental delay before febrile seizure as a risk factor for epilepsy occurrence.