Altun Yaruk'ta söz yapımı
Word formation in Altun Yaruk
  1. Tez No: 783999
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Uygurca, Altun Yaruk, Söz Yapımı, Yapım Ekleri, Old Uyghur, Altun Yaruk, Word Formation, Derivational Suffixes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 552
Özet
Söz yapımı, dilbilgisinin önemli bir alanıdır. Bu alan, sözcüklerin nasıl türediklerini inceler. Türkçenin en eski dönemlerinden biri olan Uygurcada kelime yapımının incelenmesi köken bilgisi çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Altun Yaruk yüzde sekseni Türkçe kelimeden oluşması dolayısıyla Uygurca döneminin en önemli eseridir. Altun Yaruk'ta Söz Yapımı adlı bu tezde Türkçe kelimelerin türetim sistemi incelendi. Altun Yaruk'un, kelime türetimi açısından incelenmesi, aynı zamanda Uygurcanın etimolojik sözlüğüne de temel olacaktır. Çünkü, etimoloji bilimi, yabancı kelimeler için kelimenin nereden geldiğini, Türkçe kelimeler için ise nasıl türetildiğini inceler. Çalışma;“Giriş”,“İsimden İsim Yapım Ekleri”,“İsimden Fiil Yapım Ekleri”,“Fiilden İsim Yapım Ekleri”,“Fiilden Fiil Yapım Ekleri”,“Ek Kalıplaşması”,“Kelime Birleşimi”,“Sonuç”ve“Dizin”olmak üzere 8 bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Word formation is an important field of grammar. This field studies how words are derived. Examining the word formation in Old Uyghur, which is one of the oldest periods of Turkic, will also contribute to the studies of etymology. Altun Yaruk is the most important work of the Uyghur period, as it is composed of eighty percent Turkic words. In this thesis titled as Altun Yaruk'ta Söz Yapımı (=Word Formation in Altun Yaruk), the derivation system of Turkic words has been examined. The analysis of Altun Yaruk in terms of word derivation will also be the basis for the etymological dictionary of Uyghur. Because, the science of etymology examines for foreign words where that word comes from and for Turkic words how it is derived. This study consists of eight parts as“Introduction”,“Denominal Noun Formation Suffixes”,“Denominal Verb Formation Suffixes”,“Deverbal Noun Formation Suffixes”,“Deverbal Verb Formation Suffixes”,“Petrified Suffixes”,“Compounding of Words”,“Conclusion”and“Index”