Tibia şaft kırığının rotasyonel deformite ile kaynamasının, ayak bileği eklemi yüklenmelerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of healing of tibia shaft fracture with rotational deformity on ankle joint loads
- Tez No: 784035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ONUR KOCADAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tibia Şaft Kırıkları, Malrotasyon, İntramedüller Çivileme, Sonlu Elemanlar Analizi, Tibial Shaft Fractures, Malrotation, Intramedullary Nailing, Finite Element Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Tibia şaft kırıkları en sık görülen uzun kemik kırıklarındandır. Kilitli intramedüller çivi uygulaması, günümüzde tibia şaft kırıklarının tedavisinde standart yaklaşımdır. İntramedüller çivi uygulanan tibia şaft kırıklarında malrotasyon insidansının %19-41 arasında olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada, intramedüller çivi uygulanan tibia şaft kırıklarında rotasyonel deformitenin sebep olduğu, ayak bileği ekleminde ve implantta oluşan yüklenmelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metod: Nötral, 5° internal rotasyon (İR), 15° İR, 25° İR, 5° eksternal rotasyon (ER), 15° ER ve 25° ER olarak toplam 7 model oluşturulmuştur. Tüm modellerde yüklenmeler sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Tibiotalar kıkırdak üzerinde en çok yüklenme 25° İR modelinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan en az yüklenme nötral modelde izlenmiştir. 25° İR modelinde maksimum principle stres (3.742 MPa) ve Von Mises (1.988 MPa) değerlerinin en yüksek olduğu nokta kıkırdağın posteromedial bölgesinde olduğu görüldü. Çıkarımlar: Tibia şaft kırıklarının intramedüller çivi ile tedavi edilmesinde malrotasyon kıkırdakta artmış strese neden olmaktadır. Malrotasyon arttıkça yüklenmeler de artmaktadır. İnternal rotasyon, eksternal rotasyona göre artmış yüklenmelere neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Tibial shaft fractures are among the most common long bone fractures. Locked intramedullary nailing is currently the standard approach in the treatment of tibial shaft fractures. It has been reported that the incidence of malrotation in tibial shaft fractures with intramedullary nailing is between 19-41%. In this study, it was aimed to evaluate the loads on the ankle joint and implant caused by rotational deformity in tibial shaft fractures with intramedullary nailing. Material Method: A total of 7 models were created as neutral, 5° internal rotation (IR), 15° IR, 25° IR, 5° external rotation (ER), 15° ER and 25° ER. The loadings in all models were evaluated using the finite element analysis method. Results: The highest loading on the tibiotalar cartilage occurred in the 25° IR model. On the other hand, the least loading was observed in the neutral model. In the 25° IR model, it was observed that the maximum principle stress (3,742 MPa) and Von Mises (1,988 MPa) values were highest in the posteromedial region of the cartilage. Conclusion: Malrotation causes increased stress on the cartilage in the treatment of tibial shaft fractures with intramedullary nailing. As the malrotation increases, the loads also increase. Internal rotation causes increased loads compared to external rotation.