Kardiyak sebepli respiratuar sinsityal virüs profilaksisi alan hastalarda profilaksi şemasına uyum
  1. Tez No: 784070
  2. Yazar: HATİCE NUR EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL YILDIRIM BAŞTUHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, respiratuar sinsityal virüs, konjenital kalp hastalığı, palivizumab, profilaksi, uyum, Lower respiratory tract infection, respiratory syncytial virus, congenital heart disease, palivizumab, prophylaxis, compliance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda yüksek morbidite ve mortalite nedenidir. Süt çocukları ve bebeklerde ASYE'nin en sık görülen sebepleri arasında Respiratuar Sinsityal Virüs bulunmaktadır. RSV enfeksiyonunun etkin bir tedavisi ve aşısı yoktur; ancak profilaksi ile hastalığın şiddeti azaltılabilir. Palivizumab, RSV'ye karşı geliştirilen profilaktik bir monoklonal antikordur. Konjenital kalp hastalığı, prematüre, bronkopulmoner displazi, immün yetmezlik gibi riskli gruplarında palivizumab profilaksisi uygulanmaktadır. Yapılan çalışmada, iki yaş altında KKH tanısı olan ve palivizumab profilaksisi uygulanan hasta ailelerinin, profilaksi şemasına uyum ve farkındalığı değerlendirilmiş, hasta ile ebevenylerin profilaksiye uyumunun artırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak 2016- Mart 2021 tarihleri arasında doğan ve çocuk kardiyoloji polikliniğinden takipli iki yaş altında palivizumab profilaksisi uygulanan yüz hasta çalışma grubuna dahil edilmiştir. Bu hastaların ebeveynlerine taramızca hazırlanan anket soruları uygulanıp, cevapları kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtların istatistiksel analizleri için SAS version 9.4 programı kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmaya dahil olan 100 hastanın 55'inin cinsiyeti kız, 45'inin cinsiyeti ise erkek olarak kaydedilmiştir. Hastaların anketin uygulanma zamanındaki yaş ortalaması ise 4.2 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular içerisinde; erken doğum ile doğum kilosu düşüklüğü ve yenidoğan yoğun bakım yatışı arasındaki ilişki, kilo alım geriliği ile, beslenirken yorulma, aşırı terleme, yenidoğan yoğun bakım yatışı, oksijen desteği, sık hastalanma, yoğun bakım ihtiyacı ve ek hastalık olması arasındaki bağlantı, beslenirken yorulma ile aşırı terleme, yenidoğan yoğun bakım yatışı, oksijen ihtiyacı, yoğun bakım yatışı ve sık hastalanma arasındaki ilinti, yenidoğan yoğun bakım yatışı ile hastane yatış sıklığı, oksijen desteği, yoğun bakım ihtiyacı, solunum desteği, ek hastalık olması ve ilaç kullanımı arasındaki bağ, yoğun bakım ihtiyacı ile hastane yatışının sık olması, oksijen desteği, solunum desteği, düzenli kullanılan ilaç olması arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Çalışmada ebeveynlerin sigara içiciliği ile ebeveyn eğitim durumu arasındaki ilişki de anlamlı bulunmuştur. Çalışmada anlamlı bulunan diğer bulgular arasında, palivizumabın hastalanma sıklığını azaltması ile, palivizumabın tam doz uygulanması, palivizumabın iki yıl kış aylarında uygulanması, palivizumabın hastane yatışını azaltması, palivizumabın yararlı olduğuna inanılması ve palivizumabın hastalanma riskini ve hastaneye yatışı azaltması arasındaki ilişki yer almaktadır. Çalışmaya dahil edilen 100 hasta ebeveynlerinin, 85 tanesi palivizumabın hastalanma sıklığını azalttığını, 66 tanesi palivizumabın tam doz uygulandığını, 65 tanesi palivizumabın iki yıl boyunca kış aylarında uygulandığını, 77 tanesi palivizumabın hastane yatışını azalttığını, 75 tanesi palivizumabın yararlı olduğuna inandığını, 75 tanesi de palivizumabın hastalanma riskini ve hastaneye yatışını azalttığını belirtmiştir. Sonuç: RSV enfeksiyonun, özellikle risk gruplarındaki hastalarda ağır seyrettiği bilinmektedir. Enfeksiyona karşı tam bağışıklık sağlanamasa da palivizumab profilaksisi ile hastalığın seyrinin ve şiddetinin azaldığı bilinmektedir. Ailelelerin hastalık hakkında ayrıntılı bilgilendirilmesi, hasta takibinin titizlikle yapılması ile profilaksiye uyumun artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Lower respiratory tract infections are a cause of high morbidity and mortality in children. Respiratory Syncytial Virus is among the most common causes of lower respiratory tract infections in infants. There is no effective treatment and vaccine for RSV infection; however, the severity of the disease can be reduced by prophylaxis. Palivizumab is a prophylactic monoclonal antibody against RSV. Palivizumab prophylaxis is applied in risky groups such as congenital heart disease, prematurity, bronchopulmonary dysplasia, and immunodeficiency. In this study, the compliance and awareness of the families of patients under the age of two who were diagnosed with congenital heart disease and applied palivizumab prophylaxis to the prophylaxis scheme were evaluated, and it was aimed to increase the compliance of the patients and parents. Materials and Methods: One hundred patients under the age of two who were born in Antalya Training and Research Hospital between January 2016 and March 2021 and followed up in the pediatric cardiology outpatient clinic were included in the study group. Questionnaires prepared by us were applied to the parents of these patients and their answers were recorded. SAS version 9.4 program was used for statistical analysis of these records. Results: The gender of 55 of the 100 patients included in the study was recorded as female and the gender of 45 of them as male. The mean age of the patients at the time of application of the questionnaire was calculated as 4.2. Among the findings obtained as a result of the study; The relationship between preterm birth and low birth weight and hospitalization in neonatal intensive care, the link between weight gain retardation, fatigue while feeding, excessive sweating, neonatal intensive care hospitalization, oxygen support, frequent illness, need for intensive care and additional illness, and excessive fatigue sweating during feeding , neonatal intensive care hospitalization, oxygen need, the correlation between intensive care hospitalization and frequent illness, the relationship between neonatal intensive care hospitalization and hospitalization frequency, oxygen support, intensive care need, respiratory support, drug use, intensive care need the relationship between hospitalization and frequent hospitalization, oxygen support, respiratory support, and regular use of medication was found to be significant. In the study, the relationship between parental smoking and parental education level was also found to be significant. Other findings found to be significant in the study include the relationship between palivizumab reducing the frequency of illness and full-dose administration of palivizumab, administration of palivizumab in the winter months of two years, reduction of hospitalizations of palivizumab, belief that palivizumab is beneficial, and reduction of risk of illness and hospitalization by palivizumab. Parents of 100 patients included in the study, 85 of them believed that palivizumab reduced the frequency of illness, 66 of them applied full dose of palivizumab, 65 of them administered palivizumab during the winter months for two years, 77 of them believed that palivizumab reduced hospitalization, 75 of them believed that palivizumab was beneficial, 75 of them believed that palivizumab was applied in the winter months indicated to reduce the risk.Conclusion: It is known that RSV infection has a severe course, especially in patients in risk groups. Although full immunity against infection cannot be achieved, it is known that the course and severity of the disease are reduced with palivizumab prophylaxis. It is thought that compliance with prophylaxis will increase by informing the families in detail about the disease and following the patient meticulously.