Acil servise başvuran kafa travmalı hastalarda glasgow koma skalası (GKS), gks motorkomponent (MGKS) ve tepkisizlik (Four) skoru ileprognoz arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 784071
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glasgow Koma Skalası, Glasgow Koma Skalası Motor Komponent, FOUR skoru, Glasgow Coma Scale, Glasgow Coma Scale Motor Component, FOUR score
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kafa travması gerek ülkemizde gerekse dünyada önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Genç nüfusun ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan travmatik yaralanmaların acil servisteki yönetimi oldukça önem arz etmektedir. Travma hastalarının takip ve tedavilerinde bilinç ve nörolojik muayene bulguları son derece önemlidir. Özellikle yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan hastalardaki bilinç düzeyinin değerlendirilmesinde kullanılan ve prognoz tahmininde rol oynayan skorlama sistemleri mevcuttur. Bu çalışmamızda acil servise kafa travması ile başvuran hastaların hastane yatış, yatış süresi ve prognozunu öngörmede Glasgow Koma Skalası (GKS), GKS Motor Komponent (mGKS) ve FOUR (Full Outline of Unresponsiveness) Skorlarının birbirlerine üstünlüğü olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kafa travması nedeniyle acile başvuran, 18 yaş ve üzerinde olan, çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar dahil edildi. Hastalar çalışma hakkında bilgilendirildikten sonra, kabul edenlerin onamları alınarak yaş, cinsiyet, komorbid hastalık, kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi bilgileriyle GKS ve FOUR skorları olgu rapor formuna kaydedildi. Hastaların takip ve tedavi sonrasındaki taburculuk, servis veya YBÜ yatış durumu da olgu rapor formlarına kaydedildi. Hastane yatış süreleri ile 24 saatlik, 7 günlük ve 28 günlük sağkalım-mortalite durumları da olgu rapor formlarına kaydedildi. Toparlanan veriler düzenlenerek istatistiksel analiz uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %68.2'si (n=206) erkekti. Yaş ortalaması 48.5 ± 21.7 olarak saptandı. Çalışmamızın sonucunda klinik önemli travmatik beyin hasarını (TBH) doğru saptamada toplam FOUR skorunun sensitivitesi 22.45% spesifitesi 99.6%; FOUR göz yanıtı için sensitivite 20.41% spesifitesi 99.6%; FOUR motor yanıt için sensitivite 18.37% spesifitesi 99.6%; toplam GKS skoru sensitivitesi 22.45% spesifitesi 99.21%; mGKS için sensitivite 18.37% spesifitesi 99.6%; GKS göz yanıtı için sensitivite 16.33% spesifitesi 99,6%; GKS verbal yanıt için için sensitivite 20,41% spesifitesi 99,6% tespit edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. viii FOUR skorlamasının beyin sapı ve solunum komponentlerinin, hastalarda TBH olup olmadığı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre klinik önemli TBH'yi öngörmede FOUR skoru, mGKS ve GKS karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bunun yanında, kan sulandırıcı kullanan hastalarda intrakraniyal kanama insidansında herhangi bir artış görülmemiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların hastane yatış süresi ile GKS, mGKS ve FOUR skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Head trauma is an important cause of morbidity and mortality both in our country and all over the world. The management of traumatic injuries, which is one of the leading causes of death in the young population, in the emergency room is very important. Consciousness and neurological examination findings are extremely important in the follow-up and treatment of trauma patients. There ara scoring systems that are used to evaluate the level of consiousness in patients hospitalized in the intensive care unit and play a role in the prediction of prognosis. In this study, we aimed to evaluate whether Glasgow Coma Scale (GCS), Motor Component of GCS and FOUR Scores (Full Outline of Unresponsiveness Score) were superior to each other in predicting hospitalization, lenght of stay and prognosis of patients admitted to the emergency department with head trauma. Materials and Methods: We included this study to the patients who were in the emergency department due to head trauma which are aged 18 years and over, who agreed to participate in the study. After the patients are informed about the study, their age, gender, comorbid diseases, use of anticoagulants, GCS score and FOUR score recorded in the form of the case. Patients outcome, whether discharge after treatment, hospitalization for service or intensive care admission status also were recorded in this form. Patient's lenght of the stay hospital and 24-hour, 7-day and 28-day survivalmortality situations were also recorded in this form. All of the collected data were edited and statistical analysed. Results: 68.2% (n=206) of the patients included in the study were male. The mean age was 48.5 ± 21.7 years. As a result of our study, the sensitivity of the total FOUR score in accurately detecting clinically significant traumatic brain injury (TBI) was 22.45%, the specificity is 99.6%; sensitivity was 20.41% and specificity for FOUR eye response %99.6; sensitivity was 18.37% and specificity for FOUR motor response was 99.6%; sensitivity was 18.37% and specificity for total GCS score was 99.21%; sensitivity was 18.37% specificity for mGCS was 99.6%; sensitivity was 16.33% specificity for GCS eye response was 99.6%; sensitivity was 20.41% specificity for GCS verbal response was 99.6%, and this results was statistically significant. There is no statistically significant difference in FOUR brain stem and respiratory components. x Conclusion: According to the findings obtained in our study, when the FOUR score, mGCS and GCS were compared in predicting clinically significant TBI, no statistically significant difference was found between them. In addition, there was no increase in the incidence of intracranial bleeding in patients using antiplatelet sor anticoagulants. No significant correlation was found between the lenght of staying hospiral and GCS, mGCS and FOUR scores of the patients included in this study