Çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniğinde toplum kökenli pnömoni tanısı ile yatırılan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 784069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİCRAN ALTIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, çocuk sağlığı ve hastalıkları, pnömoni komplikasyonları, yatış süresi, risk faktörleri, prognostik faktörler, sosyodemografik özellikler, Community-acquired pneumonia, pediatrics, pneumonia complications, length of hospitalization, risk factors, prognostic factors, sociodemographic characteristic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları, gelişmekte olan ülkelerde özellikle ilk 5 yaşta önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çocukluk çağı pnömonilerinin erken tanısı uygun ve etkin tedavisi yaşam kurtarıcıdır. Bu araştırmada 1 Mart 2017-1 Mart 2020 tarihleri arasında SBÜ. Antalya EAH Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde toplum kökenli pnömoni tanısı ile yatan 1ay ile 18 yaş arası hastaları retrospektif olarak güncel literatür eşliğinde değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Mart 2017-1 Mart 2020 tarihleri arasında SBÜ. Antalya EAH. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde toplum kökenli pnömoni tanısı ile yatan 1ay ile 18 yaş arası 125'i (%42,8) kız, 167'si (%57,2) erkek olmak üzere toplam 292 hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik, klinik, laboratuar ve radyolojik bulguları, Yankot kullanımları ve yoğun bakım yatış ihtiyaçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 125'i (%42,8) kız, 167'si (%57,2) erkek olmak üzere toplam 292 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %7,2'si 1-3 ay arasında, %57,5'i 3 ay-5 yaş aralığında, %35,3'ü ise 5 yaşın üzerindedir. Hastaların %37,0'si normal doğum ile doğmuşlardır ve %17,1'inde prematürite öyküsü vardır. Anne sütü alma süreleri incelendiğinde 0-6 ay anne sütü alanların oranı %34,9, 6-12 ay anne sütü alanların oranı %37,3, 18-24 ay anne sütü alanların oranı %17,1, 24 ay ve üzeri anne sütü alanların oranı %10,6 olduğu görülmüştür. Ev içi sigara maruziyeti olan 100 (%34,2), aşılanmış olan 277 (%95,2), kalabalık çevreye maruz kalan 98 (%33,6), kreşe giden 15 (%5,1), birden fazla kardeşi olan 79 (%27,1), hastanede yatış öyküsü bulunan 75 (%25,7) hasta mevcuttur. yankot kullanan hasta sayısı 74'tür (%25,3). Yoğun bakım ihtiyacı olan 28 (%9,6), mekanik ventilatör ihtiyacı olan 12 (%4,1) hasta bulunmaktadır. Yoğun bakım ihtiyacı olan 28 hastanın %42,9'unda mekanik ventilatör ihtiyacı olmuştur. Yoğum bakım ihtiyacı olan hastaların sosyodemografik verileri incelendiğinde daha önce hastane yatış öyküsü olanlarda yoğun bakım yatış ihtiyacı yatış öyküsü olmayanlara göre yüksek bulunmuştur. yankot kullanımı ise 1-3 ay yaş aralığında, 6 aydan kısa süre anne sütü alanlarda ve erkek hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, hastanemizde toplum kökenli pnömoni tanısıyla yatan çocuk hastalarda saptadığımız bulguların literatür verileri ile büyük oranda uyumlu olduğunu göstermektedir. Ülkemizde uygulanan aşılama programları sayesinde çocuklarda önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olan pnömoninin ve pnömoni nedeninli yoğun bakım yatışlarının anlamlı düzeyde azalabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Lower respiratory tract infections are an important public health problem in developing countries, especially in the first 5 years of life. Early diagnosis and appropriate and effective treatment of childhood pneumonia is life-saving. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the patients between the ages of 1 month and 18 years who were hospitalized with a diagnosis of community-acquired pneumonia in SBÜ Antalya EAH. Pediatrics Service between March 1, 2017 and March 1, 2020 in the light of current literature. Materials and Methods: A total of 292 patients, 125 (42,8%) girls and 167 (57,2%) boys, between the ages of 1 month and 18 years, who were hospitalized with the diagnosis of community-acquired pneumonia in SBU Antalya EAH Pediatrics Service between March 1, 2017 and March 1, 2020, were included in the study. Sociodemographic, clinical, laboratory and radiological findings, HFOT usage and intensive care unit hospitalization needs of the patients were evaluated. Results: A total of 292 patients, 125 (42.8%) girls and 167 (57.2%) boys, were included in the study. 7.2% of the patients were between 1-3 months of age, 57.5% were between 3 months-5 years of age, and 35.3% were over 5 years of age. 37.0% of the patients were born by normal delivery and 17.1% had a history of prematurity. When the duration of breastfeeding was analyzed, it was observed that 34.9% received breast milk for 0-6 months, 37.3% received breast milk for 6-12 months, 17.1% received breast milk for 18-24 months, and 10.6% received breast milk for 24 months or more. There were 100 (34.2%) patients who were exposed to indoor smoking, 277 (95.2%) who were vaccinated, 98 (33.6%) who were exposed to crowded environment, 15 (5.1%) who attended daycare, 79 (27.1%) who had more than one sibling, and 75 (25.7%) who had a history of hospitalization. The number of patients using Hfot was 74 (25.3%). There were 28 (9.6%) patients in need of intensive care and 12 (4.1%) patients in need of mechanical ventilation. Of the 28 patients in need of intensive care, 42.9% required mechanical ventilation. When the sociodemographic data of the patients in need of intensive care were examined, the need for intensive care hospitalization was found to be higher in patients with a history of previous hospitalization compared to those without a history of hospitalization. Hfot use was found to be higher in patients aged 1-3 months, breastfed for less than 6 months and male patients. Conclusion: Our study shows that the findings in pediatric patients hospitalized with community-acquired pneumonia in our hospital are largely consistent with the literature data. We think that pneumonia, which is an important cause of morbidity and mortality in children, and intensive care hospitalizations due to pneumonia can be significantly reduced thanks to the vaccination programs implemented in our country.