Zeytin yaprağı ekstresi eklenmiş zeytinyağı bazlı propolisin biyoaktivitesinin belirlenmesi
Determination of the bioactivity of olive oil based propolis with added olive leaf extract
- Tez No: 784072
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Propolis, zeytin yaprağı, zeytinyağı, biyoaktivite, Propolis, olive leaf, olive oil, bioactivity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Propolis çok sayıda aktif bileşen içermesi ve bu nedenle faydalı biyolojik özellikleriyle öne çıkan popüler bir arı ürünüdür. Günümüze kadar propolisin ekstraksiyonunda farklı çözücüler kullanılmıştır. Bu çözücülerden biri de bitkisel yağlardır. Bitkisel yağlar içerisinde zeytinyağı yüksek biyoaktivitesi ile diğer bitkisel yağlardan öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, zeytin yaprağı ekstresi eklenmiş zeytinyağı bazlı propolisin biyoaktivitesi araştırılmıştır. Araştırmada farklı coğrafik orijinli zeytin ağacı yaprakları (Olea europea L.) çalışmaya dahil edilmiştir. Uygun şekilde kurutulan yapraklar özüt haline getirilerek farklı konsantrasyonlarda zeytinyağı bazlı propolise ilave edilip homojenize edilmiştir. Farklı konsantrasyonlarda zeytinyaprağı eklenmiş zeytinyağı bazlı propolisin toplam fenolik madde miktarı (Folin Ciocalteu metodu), antioksidan (fosfomolibdenum metodu) ve antiradikal (DPPH metodu) aktivitesi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; en yüksek toplam fenolik madde içeriği %50 konsantrasyonda Bursa (Gemlik ve Trilye) örneklerinde sırasıyla 101.26 mgGAE/ml, 107.83 mgGAE/ml değerleri olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde antioksidan aktivite ve antiradikal aktivitede önemli oranda artış belirlenmiştir. Diğer zeytin yaprağı özütleri eklenen propolis örneklerinin toplam fenolik madde içeriği zeytinyağı bazlı propolise yakın bulunmuştur. Alkol ve kimyasal çözücüler yerine tercih edilen zeytinyağı bazlı propolisin biyoaktivitesinin zeytinyaprağı ekstresi ile artırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Propolis is a popular bee product that stands out with its beneficial biological properties and contains many active ingredients. Until today, different solvents have been used in the extraction of propolis. One of these solvents is vegetable oils. Among vegetable oils, olive oil stands out from other vegetable oils with its high bioactivity. In this study, the bioactivity of olive leaf extract added olive oil-based propolis was investigated. Olive tree leaves (Olea europea L.) of different geographical origin were included in the study. Appropriately dried leaves were extracted and added to olive oil-based propolis at different concentrations and homogenized. The total phenolic content (Folin Ciocalteu method), antioxidant (phosphomolybdenum method) and antiradical (DPPH method) activity of olive oil-based propolis with olive leaf added at different concentrations were analyzed. According to the results obtained; The highest total phenolic content was determined to be 101.26 mgGAE/ml and 107.83 mgGAE/ml, respectively, in Bursa (Gemlik and Trilye) samples at 50% concentration. Similarly, a significant increase in antioxidant activity and antiradical activity was determined. The total phenolic content of propolis samples added to other olive leaf extracts was found to be close to olive oil-based propolis. It was concluded that the bioactivity of olive oil-based propolis, which is preferred instead of alcohol and chemical solvents, can be increased with olive leaf extract.