Perianal fistüllerde lazer ablasyon (Filac: Fistula laser closure) tedavisinin etkinliğinin fistül yerleşim yerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of laser ablation (Filac: Fistula laser closure) treatment in perianal fistules according to the fistula location
- Tez No: 784073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anal Fistül, FiLaC, Lazer Ablasyon, Fistula-in-ano, FiLaC, Laser Closure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Anal fistül tıp tarihi kadar eski ve tedavi arayışları hala süren bir hastalıktır. Anal fistül cerrahisinin en korkutucu morbiditesi sfinkter kusuru ve anal inkontinans gelişmesidir. Klasik cerrahi tedavilerle yönetimi zor bir hastalık grubu olan kompleks ve kör fistüllerde alternatif bir tedavi arayışı devam etmektedir. Teknolojik gelişmelerle birlikte sfinkter koruyucu yöntemler tanımlanmıştır. FiLaC yönteminin farklı fistül tiplerinin tedavisinde etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mart 2022-Mart 2023 tarihleri arasında 46 hastaya 10 watt 1470 nm dalga boyunda enerji üreten diyot lazer probu ile FiLaC uyguladık. Postoperatif 6. ayda bulgularını değerlendirdik. Hastaların yaş, cinsiyet, BMI, kronik hastalık öyküsü, fistül tipleri, komplikasyonlar ve işlem başarı durumu kaydedildi. Fistül tipi, Perianal MRG ve anestezi altında muayene bilgileri kullanılarak Parks sınıflamasına göre belirlendi. Operasyon öncesi ve sonrası semptomların şiddetini ölçmek için Perianal Fistül Hastalığının Ciddiyet Skoru ve anal kontinansı değerlendirmek için Wexner-Clevand Klinik İnkontinans Skorlama Sistemi kullanıldı. Bulgular: 46 hasta Hastaların 10'u kadın, 36'sı erkekti. Ortalama yaş 42.5 (18- 70 yıl), vücut kitle endeksi (BMI) ortalama 27.6 kg/m² (19-39 kg/m²) olarak saptandı. 7 hastada intersfinkterik, 28 hastada transsfinkterik (17'si alçak, 11'i yüksek transsfinkterik), 2 hastada suprasfinkterik, 2 hastada ekstrasfinkterik ve 7 hastada kör fistül vardı. Hastaların 24 tanesinde basit, 22 tanesinde kompleks fistül vardı. 12 hastada geçirilmiş fistül operasyonu öyküsü mevcuttu. Genel başarı oranı % 50 idi. Basit tipte % 54, kronik tipte % 45 olarak saptadık. Kör fistül olarak tespit ettiğimiz 7 hastanın 5'inde (% 71,4) başarı sağladık. Hastaların FiLaC sonrası semptomlarının şiddetinde azalma olduğunu tespit ettik. Sonuç: Anal fistül tedavisinde FiLaC uygulaması kolay, non-invaziv, tekrarlanabilir, düşük morbidite, sfinkter fonksiyonunu koruması ve fekal inkontinans üzerine düşük etki göstermesi nedeniyle kullanılabilir. İlk başta yüksek başarı oranları ile literatüre girse de çalışmaların artması ile heterojen sonuçlar mevcuttur. Kör fistülü olan, sfinkter kusuru ve inkontinans problemleri olan fistül hastalarında uygulanabilir yöntemdir. FiLaC tedavisi hakkında kesin sonuca varmak için daha fazla sayıda hasta popülasyonun olduğu prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: : Anal fistula is a disease as old as the history of medicine and the search for its treatment is still ongoing. The most serious morbidity of anal fistula surgery is sphincter defect and anal incontinence. The search for alternative treatments continues in complex and blind fistulas, which are difficult to manage with classical surgical treatments. With technological developments more Sphincter protective methods have been define. We aimed to investigate the effectiveness of the FiLaC method in the treatment of different fistula types. Material and Methods: Between March 2022 and March 2023, we applied FiLaC to 46 patients with a 10-watt diode laser probe emitting at a wavelength of 1470 nm. We evaluated the findings at 6 months post operatively. Patients' age, gender, BMI, chronic disease history, fistula types, complications and procedure success were recorded. Fistula type was determined according to Parks classification using Perianal MRI and examination under anesthesia. The Severity Score of Perianal Fistula Disease was used to measure the severity of symptoms before and after the operation. Lastly the Wexner-Clevand Clinical Incontinence Scoring System was used to evaluate anal continence. Results: There were 46 patients in total. 10 of the patients were female and 36 were male. The mean age was 42.5 (18-70 years), and the mean body mass index (BMI) was 27.6 kg/m² (19-39 kg/m²). 7 patients had intersphincteric, 28 patients had transsphincteric (17 low, 11 high transsphincteric), 2 patients had suprasphincteric, 2 patients had extrasphincteric, and 7 patients had blunt fistula. 24 of the patients had simple fistula and 22 of them had complex fistula. 12 patients had a history of previous fistula operation. The overall success rate was 50%. We found it to be 54% in simple fistula and 45% in chronic fitula. We achieved success in 5 (71.4%) of 7 patients with blind fistula. We found that the patients had a decrease in the severity of their symptoms after FiLaC. Conclusion: FiLaC application can be used in the treatment of anal fistula due to its easy, non-invasive, reproducible and low morbidity. It also protects of sphincter function and has a low risk of fecal incontinence. Although it entered the literature with high success rates at first, there are heterogeneous results as more studies are published over time. It is a useful method in fistula patients with blind fistula, sphincter defect and incontinence problems. Prospective randomized controlled studies with larger patient populations are needed to reach definitive conclusions about FiLaC treatment.