Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda anti-gad antikor ve biyokimyasal parametrelerin otizm belirtileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi; Vaka kontrol çalışması
Evaluation of the relationship between anti-gad antibody and biochemical parameters and autism symptoms in children with autism spectrum disorder; Case-control study
- Tez No: 784074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ÇAM RAY, PROF. DR. GONCA ÇELİK, PROF. DR. AYŞEGÜL TAHİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Anti-Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikor, Otistik Regresyon, Anti-Streptolizin O Antikor, Autism, Anti-Glutamic Acid Decarboxylase Antibody, Autistic Regression, Anti-Streptolysin O Antibody
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış olgular ile sağlıklı çocuklar arasında ve regresyon gösteren-göstermeyen OSB olguları arasında; Anti-Glutamik Asit Dekarboksilaz (GAD) antikor, Anti-Streptolizin O (ASO) ve biyokimyasal parametrelerin (ferritin, demir, D vitamini, B12 vitamini, TSH) ölçülmesi ve elde edilen laboratuvar verileriyle otizm klinik belirtileri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif kontrollü bir çalışma olarak planlandı. Çalışmamızda hasta grubuna Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran ve DSM-V'e göre Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan 2-8 yaş arası olgular alındı. Kontrol grubunda ise benzer yaş ve cinsiyette sağlıklı çocuklar değerlendirildi. Çalışmaya katılan tüm olguların Anti-GAD antikor, ASO, serum demir, ferritin, D vitamini, B12 vitamini, TSH, folat düzeylerine bakıldı. Otizm spektrum bozukluğu grubuna ise otizm davranış kontrol listesi (ABC- Autism Behavior Checklist) ve Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği (M-CHAT- The Modified Checklist for Autism in Toddlers), AGTE (Ankara Gelişim Test Envanteri) uygulandı. Klinik değerlendirme ile OSB'li çocuklar otistik regresyon gösteren ve göstermeyen olarak sınıflandırıldı. OSB'li çocukların verileri hem kendi içinde hem de sağlıklı çocuklarla kıyaslandı. Bulgular: Çalışmamıza toplam 90 katılımcı dahil edildi. OSB grubunun ortalama yaşı 48,3±20,1 ay iken kontrol grubundaki çocukların ortalama yaşı 54.6±19.4 ay şeklindeydi. OSB'li olanların % 73,3'ü (n=37) erkek, % 26,7'si (n=8) kız çocuğuydu; kontrol grubunda değerlendirilen 45 çocuğun % 82,2'si (n=33) erkek, % 17,8'i (n=12) kız çocuğu idi. İki grup arasında cinsiyet ve yaş açısından anlamlı fark yoktu(sırasıyla p: 0.251, 0,138). OSB ve sağlıklı çocukların Anti-GAD antikor titrasyonu, ASO, B12 vitamini, serum demir, ferritin, D vitamini, B12 vitamini düzeyleri belirlendi. OSB'li çocuklarda Anti-GAD antikor düzeyi sağlıklı çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek çıktı(p:0,003). ABC testinin“Duyusal Beceriler”alt puanlamasında OSB'li kızların puanı erkek olgulara göre istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek çıktı(p:0,013). OSB'li çocukların % 37,7'sinde (n=17) otistik regresyon görülmezken % 62,3'ünde (n=28) otistik regresyon mevcuttu. Regresyon gösteren OSB'li çocuklarda Anti-GAD antikor düzeyi, serum demir, ferritin düzeyi ve ABC toplam puanı regresyon göstermeyen OSB'li çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek çıktı(sırasıyla p:0,020, p:0,03, p:0,04, p:0,024). OSB'li grupta yapılan MCHAT, ABC, AGTE puanları ve B12 vitamini, D vitamini, serum demir, ferritin, TSH, folat parametrelerinin, Anti-GAD titrasyonu ile arasında korelasyon incelendi. Anti-GAD titrasyonu ile ABC toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulundu(r:0,724, p:0,01). Anti-GAD titrasyonu ile D vitamini arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulundu(r:-0,360, p:0.015). ABC puanı ile D vitamini arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (r:-0,297, p:0.047). Sonuç: Çalışmamızın verileri Anti-GAD antikorun; OSB etiyopatogeneziyle, OSB'nin klinik belirti şiddetiyle ve OSB'li çocuklarda görülen otistik regresyonla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Otizmin etiyopatogenezi, tanısı ve klinik gidişatında bir biyobelirteç olarak Anti-GAD antikorun kullanılması için daha büyük klinik örneklem üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to measure Anti-Glutamic Acid Decarboxylase (GAD) antibody, Anti-Streptolysin O (ASO), and biochemical parameters (ferritin, iron, vitamin D, vitamin B12, TSH) in patients diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and healthy children and in patients with and without regressive ASD, and to investigate the relationship between laboratory data and clinical signs of autism. Material and Method: This study was planned as a prospective controlled study. The study included patients aged 2-8 years who were diagnosed with Autism Spectrum Disorder according to DSM-V and applied to Çukurova University Faculty of Medicine Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic. Healthy children of similar age and gender were included in the control group. All subjects participating in the study had their Anti-GAD antibody, ASO, serum iron, ferritin, vitamin D, vitamin B12, TSH, and folate levels checked. The Autism Behavior Checklist (ABC), Modified Early Childhood Autism Screening Scale (M-CHAT), and AGTE were applied to the autism spectrum disorder group. Children with ASD were classified as regressive autistic and non-autistic by clinical evaluation. The data of children with ASD were compared both within themselves and with healthy children. Results: The mean age of the ASD group was 48.3±20.1 months, and the mean age of the children in the control group was 54.6±19.4 months. Anti-GAD antibody levels were significantly higher in children with ASD compared to healthy children (p:0.003). In the“Sensory Skills”sub-score of the ABC test, the scores of girls with ASD were statistically significantly higher than boys (p:0.013). While 37.7% (n=17) of children with ASD did not have autistic regression, 62.3% (n=28) had autistic regression. Anti-GAD antibody levels, serum iron, ferritin levels, and ABC total scores were significantly higher in children with regression than children with ASD who did not show regression (respectively p:0.020, p:0.03, p:0.04, p:0.04, respectively). A statistically significant positive correlation was found between anti-GAD titration and ABC total score (r:0.724, p:0.01). A statistically significant negative correlation was found between anti-GAD titration and vitamin D (r:-0.360, p:0.015). A statistically significant negative correlation was found between ABC score and vitamin D (r:-0.297, p:0.047). Conclusion: The data from this study suggests that Anti-GAD antibody may be associated with the etiopathogenesis of ASD, the severity of clinical symptoms of ASD, and the autistic regression seen in children with ASD. Further studies on larger clinical samples are needed to use Anti-GAD antibody as a biomarker in the etiopathogenesis, diagnosis, and clinical course of autism.