Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda edacs-adp skorlamasının özgüllük ve duyarlılığının retrospektif olarak analizi
Retrospective analysis of the specificity and sensitivity of edacs-adp scoring in patients presenting to the emergency department with chest pain
- Tez No: 784167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: akut koroner sendrom, göğüs ağrısı, EDACS-ADP, acute coronary syndrome, chest pain, EDACS, EDACS-ADP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Arka plan-hedef: Acil servislere tüm dünyada en sık başvuru nedenlerinden birisi göğüs ağrısıdır. AKS tanısı öykü, elektrokardiyografi (EKG) ve kardiyak belirteçlerin pozitif olması ile konulur. Ancak negatif olması AKS tanısını dışlatmaz. AKS'li hastaların %2-5'i her yıl acil servisten uygunsuz şekilde taburcu edilmektedir. Bu durum acil servislerde uzun takip ve tetkik süreçlerine dolayısıyla hem zaman hem de maddi kayba yol açmaktadır. Bu nedenle çok sayıda AKS risk skorlaması geliştirilmiştir. Düşük risk grubu hastaların kısa sürede belirlenmesi ile daha hızlı taburculuk sağlanır, bu da acil servisteki yoğunluğun ve maddi kayıpların azaltılması ile sonuçlanır. EDACS, klinik verilerden elde edilen acil tıp temelli göğüs ağrısı skorudur ve erken taburculuk için güvenli bulunan hastaları belirlemek için geliştirilmiştir. Biz çalışmamızda EDACS-ADP'nin MİKO riskini saptamada etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-yöntem: Bu çalışma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza 1 Eylül 2022 – 1 Kasım 2022 tarihleri arasında acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar dahil edilmiştir. Veriler ilgili literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan forma işlenmiştir. Çalışma verileri hastanenin veri tabanından geriye dönük olarak toplanmıştır. Bulgular: Hastaların %58,2'si (n=345) erkek saptanmıştır. Ortanca yaş 39,0(18,0-98,0) yıl bulunmuştur. Hastaların %30,9'unda (n=183) kronik hastalığın var olduğu görülmüştür. Sigara öyküsünün hastaların %23,1'inde (n=137) var olduğu tespit edilmiştir. Hastaların %10,5'inde 30 günlük takipleri esnasında majör kardiyak olay geliştiği saptanmıştır. Hastaların %9,3'ünün (n=55) EDACS-ADP risk skorlamasına göre yüksek riskli olduğu tespit edilmiştir. MİKO için EDACS-ADP skorunun duyarlılığı %59,7, özgüllüğü %96,6, pozitif prediktif değeri %67,3, negatif prediktif değeri %95,4 saptanmıştır. MİKO gelişen hastaların özellikleri değerlendirildiğinde yaş, kronik hastalık varlığı ve sigara kullanımı ile MİKO gelişimi arasında istatistiksel anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. MİKO gelişenlerde gelişmeyenlere göre literatür ile uyumlu bir şekilde troponin pozitifliği ve anormal EKG bulguları anlamlı bir şekilde yüksek oranda saptandı. Çalışmamız sonuçlarına göre EDACS ve EDACS-ADP risk skorlamalarının duyarlılıkları düşük, özgüllükleri yüksek, pozitif prediktif değerleri düşük, negatif prediktif değerleri yüksek saptanmıştır. Çalışmamızda MİKO gelişme oranı hospitalize edilenlerde %34,9, taburcu edilenlerde %5,0 bulunmuş ve hospitalize edilenlerde anlamlı bir şekilde yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmanın örneklemindeki yaş ortalamasının düşük olmasının EDACS-ADP'nin düşük risk olarak saptadığı grubu genişlettiği ve duyarlılığı düşürdüğü, özgüllüğü yükselttiği görüşündeyiz. EDACS-ADP'nin düşük risk grubundaki duyarlılığının ve negatif prediktif değerinin yüksek olduğunu ve klinik kullanımının uygun olduğunu bildiren bir çok çalışmasına olmasına rağmen biz çalışmamızda aynı derecede etkinlik saptamadık. Uluslararası yapılan yapılan çalışmalarla olan farklılıkların ülkeler arası acil servis triyaj yöntemi ve revaskülarizasyon prosedür farklılıklarından kaynaklanabileceğini düşünmekteyiz. Farklı triyaj yöntemleri dahil edilen hasta gruplarını sınırlamış, revaskülarizasyon yöntemleri ise MİKO oranlarında değişiklik yaratmış olabilir.
Özet (Çeviri)
Background-Aim: Chest pain is one of the most common reasons for applying to emergency services all over the world. The diagnosis of ACS is made by history, electrocardiography (ECG), and positive cardiac markers. However, being negative does not exclude the diagnosis of ACS. 2-5% of patients with ACS are improperly discharged from the emergency room each year. This situation leads to long follow-up and examination processes in the emergency services, thus causing both time and financial loss. For this reason, many ACS risk scoring systems have been developed. By identifying low-risk patients in a short time, they can be discharged faster, which results in a reduction in the intensity and financial losses in the emergency department. EDACS is an emergency medicine-based chest pain score derived from clinical data and was developed to identify patients deemed safe for early discharge. In our study, we aimed to evaluate the effectiveness of EDACS-ADP in detecting the risk of MICO. Material-Method: This study was carried out in Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine. It is a cross-sectional and descriptive retrospective study. Patients who applied to the emergency department with chest pain between September 1, 2022 and November 1, 2022 and met the inclusion criteria were included in our study. The data were processed into the form prepared by the researcher in line with the relevant literature. Study data were collected retrospectively from the hospital database. Results: 58.2% (n=345) of the patients were male. The median age was 39.0(18.0-98.0) years. It was observed that 30.9% of the patients (n=183) had chronic disease. It was determined that a history of smoking was present in 23.1% (n=137) of the patients. Major cardiac events were detected in 10.5% of the patients during their 30-day follow-up. It was determined that 9.3% of the patients (n=55) were at high risk according to the EDACS-ADP risk scoring. The sensitivity of the EDACS-ADP score for MICO was 59.7%, specificity 96.6%, positive predictive value 67.3%, negative predictive value 95.4%. When the characteristics of patients who developed MICO were evaluated, it was determined that there was a statistically significant relationship between age, presence of chronic disease, smoking and MICO development. In accordance with the literature, troponin positivity and abnormal ECG findings were significantly higher in patients who developed MICO than those who did not. According to the results of our study, EDACS and EDACS-ADP risk scoring were found to have low sensitivity, high specificity, low positive predictive values, and high negative predictive values. In our study, MICO development rate was found to be 34.9% in hospitalized patients and 5.0% in discharged patients, and it was found to be significantly higher in hospitalized patients. Conclusion: We think that the low mean age in the sample of the study expanded the group that EDACS-ADP determined as low risk, decreased the sensitivity and increased the specificity. Although there are many studies reporting that the sensitivity and negative predictive value of EDACS-ADP in the low-risk group are high and its clinical use is appropriate, we did not find the same efficacy in our study. We think that the differences with the international studies may be due to the differences in the emergency triage method and revascularization procedure between countries. Different triage methods may have limited the patient groups included, and revascularization methods may have caused changes in MICO rates.