Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda EDACS ve EDACS–ADP koroner risk skorlamalarının performansı
Performance of EDACS and EDACS–ADP coronary risk scores in patients presenting to the emergency department with chest pain
- Tez No: 981452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, acil tıp, akut koroner sendrom, EDACS, EDACS-ADP, Chest pain, emergency medicine, acute coronary syndrome, EDACS, EDACS-ADP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yoğun acil servis başvuruları nedeniyle, düşük riskli hastaları güvenle tanımlayabilmek ve gereksiz tetkikleri azaltmak amacıyla çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bunlardan biri, acil servis erken taburculuk için yol gösterici olan Emergency Department Assessment of Chest Pain Score (EDACS) skoru ve bununla troponin ile elektrokardiyografi (EKG) bulgularını birleştiren EDACS-Accelerated Diagnostic Pathway (EDACS-ADP) skorlarıdır. Bu çalışmada acil servisimize göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda EDACS ve EDACS–ADP skorlarının 30 günlük major istenmeyen kardiyak olay (MİKO) öngörme performansının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; prospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak 01.05.2024 – 01.11.2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, acil servise European Society of Cardiology (ESC) ve American Heart Association (AHA) kılavuzunda tanımlanan kriterlere göre göğüs ağrısı ile başvuran 18 yaş üzeri 429 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, Koroner Arter Hastalığı (KAH) risk faktörlerinden; hipertansiyon (HT), hiperlipidemi (HL), Diyabetes Mellitus(DM) ailede KAH varlığı ve sigara kullanımı, vital bulgular (tansiyon, saturasyon, nabız), EKG ve 0. ile 2. saat troponin değerleri kaydedilmiştir. Hastadan alınan iletişim bilgileri ve yine hastane sistemi kullanılarak 30 gün içindeki geçirilmiş MİKO varlığı sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda EDACS skoru 429 hastada hesaplanmıştır. 14 hastada 2. saatte troponin kontrolü alınmadığı için, EDACS-ADP skoru 415 hastada hesaplanmıştır. EDACS skorunun 30 günlük MİKO öngörüsündeki duyarlılığı %53,1, özgüllüğü %80,7 ve doğruluğu %74,4 olarak saptanmıştır. EDACS-ADP skoru ise EKG ve troponin parametrelerinin dahil edilmesiyle daha yüksek tanısal performans göstermiş; duyarlılığı %85,7, özgüllüğü %78,5 ve doğruluğu %80 olarak bulunmuştur. Ayrıca EDACS-ADP' nin negatif prediktif değeri %95,6 olup, bu yönüyle acil servislerde güvenli erken taburculuk kararlarını desteklemektedir. Sonuç: EDACS-ADP skorlamasının, duyarlılık ve negatif prediktif değer açısından EDACS skorlamasından üstün olduğunu belirlenmiştir. Sonuçlara göre, EDACS-ADP skorlamasının, düşük riskli hastaların taburculuğunda acil servis doktorlarına daha fazla güven sağlayabileceği ve bu şekilde klinik iş yükünü azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Due to high emergency department volumes, various scoring systems have been developed to safely identify low-risk patients and reduce unnecessary investigations. One such system is the Emergency Department Assessment of Chest Pain Score (EDACS), which guides early discharge from the emergency department, and the EDACS-Accelerated Diagnostic Pathway (EDACS-ADP) scores, which combine troponin and electrocardiogram (ECG) findings with EDACS. This study aimed to examine the 30-day major adverse cardiac events (MACE) prediction performance of the EDACS and EDACS-ADP scores in patients presenting to our emergency department with chest pain. Materials and Methods: Our study was conducted prospectively, observationally, and at a single centre between 01.05.2024 and 01.11.2024. The study included 429 volunteer patients aged 18 years and older who presented to the emergency department with chest pain according to the criteria defined in the European Society of Cardiology (ESC) and American Heart Association (AHA) guidelines. The patients' demographic data, coronary artery disease (CAD) risk factors, including hypertension (HT), hyperlipidaemia (HL), diabetes mellitus (DM), family history of CAD, and smoking status, vital signs (blood pressure, saturation, pulse), ECG, and troponin values at 0 and 2 hours were recorded. Contact information obtained from the patients and the hospital system was used to inquire about the presence of MI within 30 days. Results: In our study, the EDACS score was calculated in 429 patients. As troponin control was not taken at the 2-hour mark in 14 patients, the EDACS-ADP score was calculated in 415 patients. The sensitivity of the EDACS score in predicting 30-day MIKO was found to be 53.1%, specificity 80.7%, and accuracy 74.4%. The EDACS-ADP score demonstrated higher diagnostic performance with the inclusion of ECG and troponin parameters; its sensitivity was 85.7%, specificity 78.5%, and accuracy 80%. Furthermore, the negative predictive value of EDACS-ADP was 95.6%, supporting safe early discharge decisions in emergency departments. Conclusion: It has been determined that the EDACS-ADP scoring system is superior to the EDACS scoring system in terms of sensitivity and negative predictive value. According to the results, it is thought that EDACS-ADP scoring may provide more confidence to emergency department physicians in the discharge of low-risk patients and thus reduce clinical workload.