Ecemiş koridoru ve Eynelli-Bademdere (Çamardı-Niğde) yöresinin sedimantolojik ve tektonik incelenmesi
Sedimentalogic and tectonic investigation of Ecemiş fault zone and Eynelli-Bademdere (Çamardı-Niğde)
  1. Tez No: 78418
  2. Yazar: MUSTAFA KORKANÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde Grubu, Aladağ Grubu, Ecemiş Fayı, Atım, Aktivite, Uzanım, Niğde Group, Aladağ Group, Ecemiş Fault, Displacement, Activity, Length
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ill ÖZET ECEMIŞ KORİDORU VE EYNELLI-BADEMDERE (ÇAMARDI-NIGDE) YAKIN CİVARININ SEDİMANTOLOJİK VE TEKTONİK İNCELENMESİ KORKANÇ, Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ali GÜREL Temmuz-1998,120 sayfa İnceleme alanı Aladağlar, Ulukışla Havzası ve Niğde Masifi arasında yeralmaktadır. Bölgede yüzeyleyen kayaç birimlerinin birbiri ile sedimantolojik, tektonik ilişkileri ve Ecemiş Fayı' nın bölgeye olan etkisi araştırılmıştır. Fayın doğusunda Aladağ Grubu, batısında Niğde Grubu ve fayzonu içerisinde Oligo-Miyosen' den genç çökel birimleri gözlenmektedir. Tektonizma açısından Türkiye'nin büyük faylarından olan, Ecemiş Fayı K15-20°D uzanımlı, bazı kesimlerde 3-20 km. genişliğinde, 700 km. uzunluğu, 90 km. 'ye varan atımı ve Kuvaterner yaşlı alüvyon taraçalarını etkilemiş olması, fayın aktivitesinin devam edebileceğini düşündürmektedir. İnceleme alanı ve yakın civan Anadolu Levhasının, Afrika-Arabistan levhası ile Orta Miyosen' deki kıta-kıta çarpışmasının etkisiyle gelişen yoğun tektonizmaya bağlı olarak önemli tektonik yapıların geliştiği bölge durumundadır. İnceleme alanı ve yakınIV civarındaki etkileri ise, doğrultu atımlı faylar, bindirme fayı, normal faylar ve eklem takımlarıyla temsil edilmektedir. Ecemiş Fayı' nın çalışma alanı ve yakın civarındaki uzantıları, önceki araştırmacılar ve de tarafımızca tespit edilen tektonik unsurlar ayrıntılı olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Bölgede yapılan çalışmalar sonucu büyük uzanımlı kırıkların, inceleme alanındaki kısa mesafedeki uzantılarının birbiri ile olan ilişkileri araştırılmıştır. İnceleme alanındaki çökel birimlerin özellikleri mineralojik ve petrografik olarak incelenmiştir. Yapılan İncelemelerle çökel birimlerinin oluşum ortamları, içeriği ve birimlerin birbiri ile olan ilişkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY SEDIMENTOLOCIC AND TECTONIC INVESTIGATION OF ECEMİS FAULT ZONE AND EYNELLI-BADEMDERE AREA (ÇAMARDI-Nİ?DE) KORKANÇ, Mustafa University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali GUREL JuIy-1998, 120 pages Study area is located between Aladağ Mountains, Ulukışla basin and Niğde Metamorphics. The sedimentologic and tectonic relations of the rock units cropping out in the area and effects of the Ecemiş Fault Zone in the region have been investigated. Aladağ Mountains at the east and Niğde Group at the west of the Ecemiş Fault Zone and rock units of Oligocene-Miocene age are observed in the fault zone.VI Ecemiş Fault Zone which is a large-scale discontinuity trending N15-20E is 3-20 km. wide and 700 km. long. Total displacement is about 90 km. Tectonic structures in Quaternary Alluvial terraces may indicate the continuation of activity in the present. Study area and neighboring regions host important tectonic structures as the consequences of collision between Anatolian plate and African-Arabian plates. Thus, important structures such as strike-slip faults, reverse and normal faults and joint systems has developed in the area. Tectonic features previously presented in the region has been reevaluated in detail. Large-scale discontinuities in the study area and neighboring regions and their relation with the main fault mechanism has been investigated. Mineralogic and petrographic investigation of the rock units in the study area has also been carried out. Their depositional environment, content and relationships to each other have been also studied.