Medyanın ekonomi politiği bağlamında ulusal basında yer alan nükleer güç santral haberlerinin içerik analizi
Content analysis of the news on nuclear power plants covered in national press in the context of the political economy of media
  1. Tez No: 784204
  2. Yazar: TARKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ŞAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer Güç Santrali, Medya, Çevre, Ekonomi Politik, İçerik Analizi, Nuclear Power Plants, Media, Environment, Political Economy, Content Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Çevresel krizlere, ekolojik yıkımlara, ekolojik problemlere dair haber üretimi ve haber değeri olarak görülme sıklığı, medyanın politika ve ekonomi alanları ile kurduğu karmaşık ilişkiler ve aynı zamanda medyanın kendi iç dinamikleri nedeniyle baskı, etki ve yönlendirmeye açıktır. Nükleer güç santralleri toplumsal hafızalarımızda yaşattıklarından dolayı hala korku, panik, çaresizlik hali ile birarada anılan projelerdir. Nükleer güç santrallerinin yazılı basında nasıl çerçevelendiği, kurgulandığı araştırmamızın ana konusu olacaktır. Medya, siyaset, sermaye sacayağı ile oluşan medya endüstrisi içinde haber üretilme süreçleri de araştırmamızın konusu olacaktır. Nükleer güç santralleri (NGS) haberlerinin çerçevelendirilmesi, metin dili, haber değeri olarak görülme sıklığı, ekolojik tehditlerinin perdelendirildiğini göstermektedir. Bu bağlamda ortaya çıkan çevre gazeteciliği sorunsalı da tezimizin kapsamına girmektedir. Araştırma yöntemimiz içerik analizi olacaktır. Araştırmamızda haber metninde sözcüklerin hangi anlama yol açtığına odaklanılarak, NGS ile bir arada kullanılarak hangi anlamın yaratıldığının tespiti amaçlanacaktır. Başlıklar, spotlar, fotoğraflar, metinler ile oluşturulan NGS haberlerinin NGS projelerini desteklediği ya da desteklemediği tespit edilecektir. Araştırmada, Akşam, Aydınlık, Birgün, Cumhuriyet, Diriliş Postası, Evrensel, Hürriyet, Karar, Korkusuz, Milat, Millî Gazete, Milliyet, Posta, Sabah, Sözcü, Şok, Takvim, Türkiye Gazetesi, Yeni Akit, Yeni Şafak, Yeniçağ gazetelerinde, 2021-2022 döneminde yayınlanmış toplam 885 nükleer güç santrali haberinin içerik analizi yapılmıştır. Medyanın ekonomik politik ilişkisi bağlamında sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Production of news about environmental crises, ecological destructions, ecological problems, and the frequency of being seen as newsworthy are open to pressure, influence and direction due to the complex relations established by the media with politics and economy, as well its own internal dynamics. Nuclear power plants are projects that are still associated with fear, panic and desperation as kept in our collective memories. How nuclear power plants are framed and constructed in the print media will be the main subject of our research. The process of producing news in the media industry, which is formed by the trivet of media, politics and capital, will also be the subject of our research. The framing of nuclear power plants (NGS) news, the language of the text, and the frequency of NGS being seen as newsworthy show that their ecological threats are veiled. The environmental journalism problem that emerged in this context is also within the scope of our thesis. Our research method will be content analysis. In our research, it will be aimed to determine what meaning is created by focusing on the meaning of the words in the news text, by using it together with NGS. It will be determined whether NGS news created with headlines, spots, photos, texts support or do not support NGS projects. In research, content analysis of a total of 885 nuclear power plant news published in the 2021-2022 period in Akşam, Aydınlık, Birgün, Cumhuriyet, Diriliş Postası, Evrensel, Hürriyet, Karar, Korkusuz, Milat, Milli Gazete, Milliyet, Posta, Sabah, Sözcü, Şok, Takvim, Türkiye Gazetesi, Yeni Akit, Yeni Şafak, Yeniçağ newspapers was made. The results were evaluated in the context of the economic-political relationship of the media.