Akut iskemik priapism modelinde ferulik asidin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi.
Assessment of possible protective effects of ferulic acid on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapism model
  1. Tez No: 784393
  2. Yazar: OZAN CAN ÇEKÜÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ONUR KAZAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Sinnamik asit, Reperfüzyon hasarı, Priapism, Cinnamates, Reperfusion injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Peniste oluşan iskemik priapizm durumda venöz obstrüksiyon ve korpus kavernozum içerisinde staz meydana gelmektedir. Müdahalede geç kalınması durumunda ise bu, kavernozal düz kaslarda nekroz, irreversibl korporal fibrozis ve erektil disfonksiyona yol açabilmektedir. Birbiriyle ilişkili birçok mekanizma sonucu devam eden süreçte priapizm sonlanır ve iskemi reperfüzyon hasarı oluşur. Ferulik asit, iyi bilinen bir fenolik türevi olup, hücrelerin oksidatif strese karşı serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına veya detoksifikasyonunun sağlanmasına ve çeşitli işlev bozukluklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Amaç: Sıçanlarda oluşturulan penil iskemi-reperfüzyon modelinde uygulanan ferulik asitin, priapizm+reperfüzyon hasarı üzerine olası olumlu etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+ferulik asit). Alınan penektomi materyalinde doku TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx seviyelerindeki değişiklikler ile sakrifiye edilen ratlardan alınan penis dokusunun histolojik özellikleri (kavernöz sinüs konjesyonu, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, tunika albugineada ayrılma) değerlendirilmiştir. Bulgular: Biyokimyasal verilerden istatistiksel olarak anlamlı bulunan değer; TOS ve SOD' idi. Çalışmamızda histolojik veriler açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunan parametreler ise tunika albugineada oluşan ayrılma, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, vazokonjesyon değerleri olarak göze çarptı. Sonuç: Ferulik asitin, priapizm/ reperüzyon durumunda dokularda oluşabilecek biyokimyasal ve histolojik hasarı engellemede etkili olabileceği kanısı uyanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction In the case of ischemic priapism in the penis, venous obstruction and stasis in the corpus cavernosum occur. Event of delay in the treatment, lead to necrosis of cavernous smooth muscles, irreversible corporal fibrosis and erectile dysfunction. As a result of many interrelated mechanisms, priapism ends in the ongoing process and ischemia reperfusion damage occurs. Ferulic acid is one of the well-known phenol compounds, which helps to protect cells from the harmful effects of free radicals against oxidative stress or to provide detoxification and prevent various dysfunctions. Objective It is aimed to evaluate the possible positive effects of ferulic acid on priapism+reperfusion injury in a penile ischemia-reperfusion model created in rats from a histological and biochemical point of view. Materials and Methods: In this experimental study, a total of 18 adult male rats (Spraque Dawley type, weighing 350-400 g),were used (3 groups; 6 rats in each group; control, priapism+reperfusion, priapism+ reperfusion+ ferulic acid). Changes in tissue levels of TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx in the penectomy material taken and histological characteristics of the penis tissue taken from the sacrificed rats (cavernous sinus congestion, inflammatory cell infiltration, separation in the tunica albuginea) were evaluated. Findings The values found to be statistically significant from biochemical data are TOS and SOD. In our study, the data that were statistically significant in terms of histological data were monitored for cavernous sinus congestion, inflammatory cell infiltration, separation in the tunica albuginea values in the tunica albuginea. Result It has been concluded that ferulic acid may be effective in preventing biochemical and histological damage that may occur in tissues in case of priapism/reperusion.