Çözüm odaklı düşünmenin bazı kariyer kavramlarını yordamadüzeyinin incelenmesi
Investigation of the level of solution-focused thinking topredict some career concepts
- Tez No: 784470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMÜT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Kariyer Engelleri, Çözüm Odaklı Düşünme, Kariyer İyimserliği, Kariyer Sıkıntısı, Kariyer Uyumu, Üniversite Öğrencileri, Solution-focused Thinking, Career Adaptation, Career Optimism, Perceived Career Barriers and Career Distress, University Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde çözüm odaklı düşünmenin kariyer düşüncelerine olan etkilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda çözüm odaklı düşünmenin, kariyer uyum ve iyimserliğine, kariyer sıkıntısına ve algılanan kariyer engellerine olan yordama değerleri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin 2021-2022 eğitim öğretim yılının bahar döneminde öğrenimine devam eden 318 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır.Çalışma grubuna katılanların %70.3'ü (N = 225) kadın, %29.7'si (N = 95) ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır.Araştırma verileri toplanırken Demografik Bilgi Formu, Çözüm Odaklı Düşünme Ölçeği, Kariyer Uyumu ve İyimserliği Ölçeği, Kariyer Sıkıntısı Ölçeği ve Algılanan Kariyer Engelleri Ölçeği kullanılmıştır.Araştırma bulguları analiz edilirken değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve yordama çalışması için Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çözüm odaklı düşünmenin kariyer uyumu ve kariyer iyimserliğini anlamlı ve pozitif yönde yordadığı, kariyer sıkıntısı ve algılanan kariyer engellerini negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Son olarak bu çalışmadan elde edilen bulgular literatür kapsamında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of solution-oriented thinking on career thoughts in university students. In this context, the predictive values of solution-oriented thinking on career adaptability and optimism, career distress and perceived career barriers were examined. The study group of the research consists of 318 university students who continue their education in the spring semester of the 2021 – 2022 academic year at Izmir Democracy University. 70.3% (N=225) of the participants in the study group were female and 29.7% (N=95) were male students. While collecting the research data, Demographic Information Form, Solution-Oriented Thinking Scale, Career Adaptation and Optimism Scale, Career Distress Scale and Perceived Career Barriers Scale were used. While analyzing the research findings, Pearson Product-Moment Correlation was used to examine the relationships between the variables and Regression Analysis was used for the prediction study. According to the results of the research, it was found that solution-oriented thinking significantly and positively predicted career adaptability and career optimism, and negatively predicted career distress and perceived career barriers. Finally, the findings obtained from this study were discussed within the scope of the literature and suggestions were made for future studies.