Hatayspor Futbol Takımı' nın beslenme durumları, antropometrik ölçümleri,biyokimyasal bulguları ve performanslarının değerlendirilmesi
- Tez No: 784475
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİDE YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Beslenme, Antropometrik Ölçümler, Biyokimyasal Ölçümler, Performans Ölçümleri, Football, Nutrition, Antropometric Measurements, Biochemical Measurements, Performance Measurements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European Unıversıty Of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; Hatayspor Futbol Takımı' nın beslenme durumları, antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri ve performanslarının değerlendirilmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Çalışmaya 18-34 yaş aralığında 20 futbolcu dahil edilmiştir. Futbolcuların enerji tüketim miktarı kamp dönemi 2021.9±374.4 kkal ve müsabaka dönemi 2034.4±139.2 kkal olup; futbolcuların kamp dönemi %31.5' inin ve müsabaka dönemi %28.5' inin önerilen enerji alımını karşılayamadığı görülmüştür. Sporcuların RDA' ya göre makro besin öğesi alımları incelendiğinde kamp döneminde futbolcuların %89.4' ü ve müsabaka döneminde tamamının önerilen karbonhidrat alımını karşılayamadığı; kamp döneminde futbolcuların %94.7' sinin ve müsabaka döneminde tamamının önerilenin üzerinde protein ve yağ tükettiği görülmüştür. Kamp dönemi ve müsabaka dönemi enerji ve besin öğesi alımları karşılaştırıldığında protein, kalsiyum, çinko, fosfor, demir alımları arasında anlamlı azalma; C vitamini, sodyum, B1 vitamini, B6 vitamini alımları arasında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (p <0.05). Futbolcuların yaş ortalamaları 26.7±4.7 yıl, boy uzunluğu ortalamaları 1.80±0.1 metre olarak saptanmıştır. Vücut yağ oranları ortalaması kamp öncesi ölçümünde %12.3±2.9, kamp sonrası ölçümünde %11.3±2.3 olarak belirlenmiş olup; futbolcular için önerilen vücut yağ oranına göre (%4-10), kamp öncesi futbolcuların %21' inin vücut yağ oranı 'yüksek' kamp sonrası ise %15.7' sinin vücut yağ oranı 'yüksek' olarak saptanmıştır. Antropometrik ölçümlerin karşılaştırılmasında bel çevresi; subskapular, suprailiak ve abdominal deri kıvrım kalınlığı; vücut yağ oranı ve vücut yağ kütlesi ölçümlerinde kamp öncesi ve kamp sonrası değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu saptanmıştır (p <0.05). Futbolcuların biyokimyasal bulgularından serum AKŞ, sodyum, kalsiyum, CRP düzeylerinde kamp öncesi ve sonrası değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı artış; serum trombosit, demir ve ferritin düzeylerinde kamp öncesi ve sonrası değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu saptanmıştır (p <0.05). Futbolcuların performans değerlendirmelerinden VO2max ortalamaları 50.5±2.0 ml/dk/kg; Yo-Yo IR1 testinde katettikleri mesafe ortalamaları 1671±234.5 m olup sınıflandırmada futbolculardan %15.7' sinin çok iyi, %42.1' inin iyi, %26.3' ünün zayıf ve %15.7' sinin çok zayıf gruba girdiği; dikey sıçrama yüksekliği ortalamaları 51.4±4.1 cm olup sınıflandırmada futbolculardan %89.4' ünün ortalama düzeyde, %10.6' sının ortalama üstü düzeyde olduğu; anaerobik güç ortalamaları kg/m/sn ve bench press 1RM değeri ortalamalarının 87.0±10.4 kg olduğu saptanmıştır. Futbolcuların kamp sırasında tüketilen toplam sıvı miktarı / kamp sonrası CRP değeri (r=-0.543, p=0.020) ve kamp öncesi sporcunun kas ağılığı / kamp öncesi serum TP düzeyi (r=0.791, p<0.01) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; futbolcuların beslenmelerinde yetersizlik ve dengesizliklerin olduğu, vücut yağ oranlarının futbolcularda olması arzu edilen aralığın üzerinde olduğu, performans test değerlendirmelerine göre performanslarının çok iyi olmadığı, biyokimyasal bulgularında serum açlık kan şekerinin kamp öncesinde futbolcuların %63' ünde, kamp sonrasında %52.6' sında düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kamp sonrasında futbolculardan %52.6' sının serum CRP düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu durum da egzersize bağlı kas hasarının olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and conducted to assess nutrition status, anthropometric measurements, biochemical parameters and performances of Hatayspor Football Team. 20 football players within the age of 18-34 were included in the study. The energy received by the football players was 2021.9 ± 374.4 kcal during the camp period and 2034.4 ± 139.2 kcal during the competition period. In the camp period 31.5% of the athletes and in the competition period 28.5% of them were unable to meet the recommended energy intake. When the football player consumptions of macro nutrient were examined according to the RDA, in camp period just 89.4% of them and in competition periodnone of them were able to meet the recommended carbohydrate intake, yet it was observed that 94.7% in the camp period and whole team in the competition period consumed protein and fat above the recommended level. Period and the events camp period compared to energy and food item purchases of protein, calcium, zinc, phosphorus, iron purchases significantly decreased; vitamin C, sodium, vitamin B1, vitamin B6 was found to have a statistically increase between purchases (p <0.05). The average age of the football players was fixed at 26.7 ± 4.7, and the averageheight was appointed at 1.80 ± 0.1 meters. The mean body fat ratio was determined as %12.3 ± 2.9 in the pre-camp measurement and %11.3 ± 2.3 in the post-camp measurement. According to the recommended mean body fat ratio for footballers, in the pre-camp measurement 21% of the football players were“above”average. This number went down to 15.7% after the camp. Comparison of anthropometric measurements of waist circumference; subcapular, suprailiac and abdominal skinfold thickness; body fat ratio and body fat mass measurements were found to be statistically significant decrease between pre-camp and post-camp values (p <0.05) In performance evaluations; football players VO2max averages were 50.5 ± 2.0 ml / min / kg and the average distance traveled in the Yo-Yo IR1 test was 1671 ± 234.5 m. In classification; %15.7 of the football players were categorized as“very good”, 42.1% of them were“good”, 26.3% of them“weak”and 15.7% of them were“very weak”. The group's vertical jump height average was 51.4 ± 4.1 cm. The mean height of the vertical jump was 51.4 ± 4.1 cm, while 89.4% of the football players were on average level and 10.6% were above the average level. The mean of anaerobic power kg/m/s and bench press 1RM value was found to be 87.0 ± 10.4 kg. There was a statistically significant relationship between the total amount of fluid consumed during the camps / post-camp CRP (r = -0.543, p = 0.020) and pre-camp pre-campus serum TP levels (r = 0.791, p <0.01) respectively. As a result; Football players is the inability and imbalance in diet, body fat ratios is desirable range is over in football players, performance is not very good performance of the test evaluation, biochemical findings of serum fasting blood sugar 63% of football players before camp, after camp it has been determined that low at 52.6%. You can also after camp football players in the high levels of serum CRP 52.6% of crews. This suggests it may be linked to exercise muscle damage.