Farklı kademelerde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarının karşılaştırılması (Hatay merkez ilçe örneği)
- Tez No: 137780
- Danışmanlar: PROF. DR. GAZANFER DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical education teacher, stress, organization, organizational stress
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET FARKLI KADEMELERDE GÖREV YAPAN BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL STRES KAYNAKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI (HATAY MERKEZ İLÇE ÖRNEĞİ) BEYAZ, ÖNER YUSUF Yüksek Lisans, Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gazanfer DOĞU Kasım, 2003, 82 Sayfa Bu çalışmanın amacı; ilköğretim II. kademe ve ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarını analiz etmek, beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklan ve düzeylerini karşılaştırmaktır. Araştırmanın ömeklemi, çalışma evreninin kendisi olup; Hatay ili Antakya Merkez ilçedeki devlet okullarında, 2002-2003 yılı bahar öğretim döneminde norm kadrosuyla bağlı olduğu ilköğretim II. kademe (N=30) ve ortaöğretim (N=32) kurumlarında görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Mahire Aslan(1995) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Örgütsel Stres Kaynakları”(ÖÖSK) anketi kullanılmıştır. Anket, araştırmacı tarafından Antakya Merkez ilçede görev yapan 62 beden eğitimi öğretmenine bizzat uygulanmış olduğundan, çalışmada denek kaybı yaşanmamıştır. viElde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann- Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, ilköğretim II. kademede çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin ilk üç örgütsel stres kaynağının sırasıyla;“örgütsel olanaklar, öğrencilerin tutum ve davranışları, yükselme ve gelişme olanakları”alt boyutlarının olduğu, en az stres oluşturan alt boyutlarında sırasıyla“iletişim”,“kararlara katılma”,“rol çatışması-rol belirsizliği”boyutlarında olduğu sonucu bulunmuştur. Ortaöğretim öğretmenlerinin ise ilk üç örgütsel stres kaynağının sırasıyla;“mesleksel görünüm, yükselme ve gelişme olanakları, örgütsel olanaklar”alt boyutlarında olduğu, en az stres oluşturan alt boyutlarında sırasıyla“iletişim”,“çalışma koşulları”,“kararlara katılma”boyutlarında olduğu sonucu bulunmuştur. Ortaöğretimde çalışan beden eğitimi Öğretmenlerinin“kararlara katılma, iletişim, yöneticilerin tutum ve davranışları, yükselme ve gelişme olanakları, mesleksel güvence, mesleksel görünüm, rol çatışması ve rol belirsizliği, insan ilişkileri alt boyutlar toplamında”ilköğretim II. kademede çalışan beden eğitimi öğretmenlerine göre daha stresli olduğu sonucu bulunmuştur. Beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyetleri ile örgütsel stres kaynaklan alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır(p>0,05).“Velilerin tutum ve davranışları”alt boyutunda bekar öğretmenlerin, evli öğretmenlere göre daha stresli olduğu sonucu bulunmuştur. "Çalışma koşulları, mesleksel güvence, rol çatışması-rol belirsizliği alt boyutlarında; 11-15 yıl arası çalışanların 0-5 yıl arası çalışan öğretmenlere göre daha stresli olduğu; iletişim, çalışma koşullan, mesleksel güvence ve rol çatışması-rol belirsizliği alt boyutlarında 16-20 yıl arası çalışanların 0-5 yıl arası çalışan vııöğretmenlere göre daha stresli olduğu; rol çatışması-rol belirsizliği alt boyutunda 11- 15 yıl arası çalışan öğretmenlerin 6-10 yıl arası çalışan öğretmenlere göre daha stresli olduğu bulunmuştur Anahtar Kelime: Beden Eğitimi Öğretmenliği, Stres, Örgüt, Örgütsel Stres vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARING THE COMMON STRESS SOURCES OF THE PHYSICAL EDUCATION TEACHERS WHO WERE ON DUTY IN DIFFERENT SCHOOL LEVELS: A CASE STUDY IN CENTRAL DISTRICT OF HATAY BEYAZ, ÖNER YUSUF M.S. in Sports Administrative Sciences Advisor: Prof. Dr. Gazanfer DO?U November, 2003, 82 Pages The purpose of this study was to analyze and compare the common stress sources and the levels of the physical education teachers who were on duty at secondary schools and at high schools. The sample used was the physical education teachers who belonged to norm personal staff in secondary schools (N=30) and high schools (N=32) in Antakya city of Hatay during 2002/2003 education year. The questionnaire“the teachers organized stress sources (Öğretmenlerin Örgütsel Stres Kaynakları)”which was developed by Mahire Aslan in 1995, was used in order to collect the data. This questionnaire was applied on the 62 physical education teachers who were on duty in Antakya by the researcher, because of this, all 62 physical education teachers filled in this questionnaire and enjoyed it. For the statistical analyses of the data; Mann - Whitney U, Kruskal Wallis H test, Arithmetic mean, Standard deviation were used. mAs a result, the main three common sources of stress of the secondary school teachers were“organizational possibilities, student attitudes and behaviors, promotion and improvement opportunities and the lowest sources of stress, communication, participating in to decisions, role conflict - unknown role. On the other hand the main three common sources of stress of the high school teachers were ”the occupational appearance, possibilities and organizational possibilities and the lowest sources of stress was“communications, working conditions, participating in the decisions”. It was observed that the physical education teachers who were on duty in high schools were under stress more than the teachers on duty ât the secondary schools in the“participating in to decisions, attitudes and behavior, of the administrators, possibilities of promotion improvement, occupational insurance, occupational appearace, role conflict - unknown role, human relations and the total of subdimensions”. There was no significant difference between sex groups and organizational stress sources in any dimension(p>0,05). Due to the behavior, and attitudes of the parents of the students, single teachers were under stress more than the married teachers. Due to the“working contidions, occupational insurance, role conflict - unknown roles”the teachers who had been working for 11-15 years were under stress more than the teachers whose working years between 0-5 years. Due to the“communications, working conditions. Communications, working conditions, occupational insurance and role conflict - unknown role”the teachers who had been working for 16-20 years were more under stress than the teachers whose working IVyears between 0-5 years. Due to“role conflict - unknown role”teachers who had been working for 11-15 years were more under stress than the teachers whose working years between 6-10 years.