Helbestên Mela Ebdulmecîdê Gulordî (Metn û lêkolîn)
Poems of Mela Ebdulmecid Gulordi (Texts and research)
  1. Tez No: 784506
  2. Yazar: MAZLUM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mela Ebdulmecîd Gulordî, Klasik Kürt Edebiyatı, Klasik Şiir, Mela Ebdulmecîd Gulordî, Classical Kurdish Literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 684
Özet
Klasik Kürt Edebiyatı, genelde 16. yüzyıldan sonra gelişim göstermiş olup günümüze kadar geleneğini sürdürmektedir. Kürt Edebiyatı'nda halen bu gelenek çerçevesinde eserler üretilmektedir. Mela Ebdulmecîdê Gulordî (resmi adı Mela Abdülmecid İliş) de Klasik Kürt Edebiyatı'nın şairi olup, klasik tarzda şiirler yazmıştır. Mela Ebdulmecîd Gulordî 1948 yılında, Yüksekova ilçesine bağlı Gulord köyünde dünyaya gelmiştir. Gulordî klasik tarzda şiirler yazmayı sürdüren şâirlerdendir. Onun Latin alfabesiyle yazılmış Kürtçe şiirleri genellikle dörtlüklerden oluşup beyit birimiyle yazdığı şiirleri de mevcuttur. Şimdiye kadar Mela Ebdulmecîd Gulordî'nin yaşamı ve şiirleri üzerine özgün ve kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olması, bizi bu çalışmayı yapmaya yönelten başlıca etken oldu. Biz, bu çalışmamızda Mela Ebdulmecîd Gulordî'nin yaşamını ele alıp şiirlerini içerik ve şekil yönünden değerlendireceğiz. Bu bağlamda Mela Ebdulmecîd Gulordî'yi Kürt Edebiyatı alanında tanıtmayı ve onun şiirlerini de Klasik Kürt Edebiyatı geleneği çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Although the main stage of Classical Kurdish Literature generally dates to the 16th century, we still can see the reflections of this tradition in the Modern Age. Some poets in Kurdish literature still write their works in classical style. Undoubtedly, the writing of such works in the Modern Age shows the attraction and influence of the Classical Kurdish Literature. Mela Ebdulmecîd Gulordî is also a poet of the Classical Kurdish Literature and wrote poems in the classical style. Mela Ebdulmecîd Gulordî was born in 1948 in Gulord village in Yuksekova district. Gulordî wrote many poems in the classical style and continues to write. His poems, which are written in the Latin alphabet, usually consist of quatrains, and there are also poems written as couplets. The fact that an original and comprehensive study on the life and all poems of Mela Ebdulmecîd Gulordî has not been conducted on behalf of Kurdish Literature is a decisive reason for us to carry out this study. In this study, we had the opportunity to deal with the life of Mela Ebdulmecîd Gulordî and to evaluate his poems in terms of content and technique in an orderly manner. The aim of this study is to introduce Mela Ebdulmecîd Gulordî in the field of Kurdish Literature and to ensure that his poems take their deserved place among the other works of the Classical Kurdish Literature.