Kişiselleştirilmiş reklamların anlık satın alma üzerine etkisi
Effect of personalized advertisements on impulse buying
- Tez No: 784505
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET BURCU ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anlık satın alma, Kişiselleştirilmiş reklam, Reklam, Satın alma davranışları, Impulsive buying, Personalized advertising, Advertising, Buying behaviour
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kişiselleştirilmiş reklamlar günümüzde pazarlamacılar ve reklamcılar tarafından internet ortamında pazarlama faaliyetleri için sıkça kullanılmaktadır. Bununla beraber hem tüketiciler hem de pazarlamacılar kişiselleştirilmiş reklamcılığın başlıca yararlanıcılarıdır. Bu nedenle, kişiselleştirilmiş reklamlar ve anlık satın alma davranışını keşfetmeye büyük ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı, kişiselleştirilmiş reklamları ve anlık satın alma davranışı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu amaç kapsamında kavramsal ve kuramsal açıklamalara yer verildikten sonra anket yöntemi çerçevesinde yapılan uygulama sunulmuştur. Araştırmanın ana kütlesi, çevrimiçi ortamda alışveriş yapan ve dolayısıyla kişiselleştirilmiş reklamlara maruz kalan tüketicilerden oluşmaktadır. Araştırmanın analizleri Türkiye'de ikamet eden 400 bireysel tüketiciden çevrimiçi anket yöntemiyle elde edilen birincil veriler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sunulan çevrimiçi ankete ilişkin sorular, anlık satın alma davranışları ve kişiselleştirilmiş reklamlara ilişkin sorulardan elde edilmiş olup, çalışmada oluşturulan hipotezler IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak çoklu regresyon analizleriyle test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kişiselleştirilmiş reklamlara yönelik algılar ve tutumların anlık satın alma davranışları üzerinde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Buradan hareketle anlık satın alma davranışlarnın orataya çıkabilmesi adına çevrimiçi faaliyet gösteren pazarlama yöneticilerine önemli katkılar sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Personalized advertisements are frequently used by marketers and advertisers for their marketing activities on the internet today. However, both consumers and marketers are major beneficiaries of personalized advertising. Therefore, there is a great need to explore personalized ads and impulse buying behavior. The aim of this study is to examine personalized advertisements and their effects on impulse buying behavior. Within the scope of this purpose, after giving place to conceptual and theoretical explanations, the application made within the framework of the survey method is presented. The main body of the research consists of consumers who shop online and are therefore exposed to personalized advertisements. Within the scope of this purpose, after giving place to conceptual and theoretical explanations, the application made within the framework of the survey method is presented. The main body of the research consists of consumers who shop çevrimiçi and are therefore exposed to personalized advertisements. The sample is 400 people who were reached by easy sampling method among these people. Persons reside in Turkey. The reason why data was not collected within the scope of a single province is that the participants were reached through the çevrimiçi survey method.The analysis of the research was carried out using primary data obtained from 400 individual consumers residing in Turkey by online survey method. The questions related to the presented online survey were obtained from questions about impulse buying behaviors and personalized advertisements, and the hypotheses created in the study were tested with multiple regression analyzes using IBM SPSS 25.0 program. According to the results of the research, it has been determined that perceptions and attitudes towards personalized advertisements have a significant effect on impulse buying behaviors. From this point of view, it is thought that it can provide important contributions to marketing managers operating online in order to reveal impulse buying behaviors.