Çağdaş Türk Resmi, Burhan Temel
Modern Turkish Paint, Burhan Temel
- Tez No: 784570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GÜVEN ÖZKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Burhan Temel, Çağdaş Türk Resmi, Onlar Grubu, Burhan Temel, Modern Turkish Painting, The Group
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
“ Çağdaş Türk Resminde Burhan Temel ”başlıklı bu tez çalışmasında Burhan Temel' in yaşamı, sanatçı kimliği, eğitimci yönü ve eserleri incelenmiştir. Türk Resmi' nde kimlik arayışı, öze yönelme hareketi, biçim ve konu sorunu olarak ele alınmıştır. Çağdaş Türk Resim Sanatı gruplar halinde incelenmiş ve Burhan Temel' in sanatı, eserleriyle Türk Resim Sanatı' na kazandırdıkları araştırılmıştır. Bu bağlamda tez çalışmasının birinci bölümünde Burhan Temel' in sanatına zemin hazırlayan; Çağdaş Türk Resmi' nde Batı etkisi, Cumhuriyet sonrası gelişmeler ve Çağdaş Türk Resmi' nde gruplaşma eğilimleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise Burhan Temel'in sanat hayatı ve eserleri biçim içerik bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın Üçüncü bölümünde II. Dünya Savaşı sonrası Türkiye'de sanat ortamı dönemin politik koşulları bağlamında incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde Burhan Temel'in sanat yaşamını derinden etkileyen Onlar Grubu ile ilgili bilgi de yer almaktadır. Çalışmanın Dördüncü bölümü ise tez çalışması için en özgün bölümdür. Bu bölümde Burhan Temel' in yaşamı ve eserleri incelenerek literatüre kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Burhan Temel' s life, artist Id, educational aspects and his other Works were examined with this thesis work under the title of“Çağdaş Türk Resminde Burhan Temel”. The search for identity in Turkish painting, the movement of self–directedness, form and subject are discussed. Contemporary Turkish Painting has been studied in groups and it has been researched that Burhan Temel' s art works has been given to Turkısh Painting Art. In this context, in the first part of the thesis work, which paved the way for the art of Burhan Temel; Western influences in contemporary Turkish painting, post –republican developments and grouping tendencies in Modern Turkish Painting were examined. In the second part, the art life and the works of Burhan Temel were evaluated in terms of form content. In the third parth of study, 2. After World War 2 political conditions were examined in the context of the art scene in Turkey period. This section alsi contains information about the group of Burhan Temel who has a profound impact on his art life. The fourth part of the study is the most original section forthe thesis study. In this section, the life and works of Burhan Temel were analyzed and brought to literature.