Eğitim çağındaki çocuk ve ergenlerde sosyal dışlanma ve aidiyetin başarı odaklı motivasyon üzerindeki yordayıcı etkisi
The predicting effect of social exclusion and belonging on achievement-oriented motivation in children and adolescents in educational settings
- Tez No: 784595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: aidiyet, dışlanma, başarı odaklı motivasyon, çocuk, ergen, belonging, exclusion, achievement-oriented motivation, adolescent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, çocuk ver ergenler örnekleminde sosyal dışlanma, genel aidiyet ve başarı motivasyonları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında veriler tek seferde toplanmıştır. Bu yönü ile betimsel bir araştırmadır. Araştırma modeli açısından ise, değişkenler arasındaki ilişkilerin varlığını ve yönünü değerlendirmeyi amaçlaması bakımından da ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 11-18 arasında değişen (𝑋̅ =13.59, S =1.92), 225 çocuk ve ergen oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Genel Aidiyet Ölçeği, Başarı Odaklı Motivasyon ve Ergenler için Sosyal Dışlanma Ölçeği ile toplanmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Hiyerarşik Regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarında, yordama etkileri değerlendirildiğinde, Genel Aidiyet Ölçeği Reddedilme/Dışlanma alt boyutundan alınan toplam puanının başarı odaklı motivasyon dışsal etki, içsel etki ve öz bilinç alanı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordama etkisinin olduğu; katılımcıların yaşlarının, başarı odaklı motivasyon içsel etki, hedef büyüme ve öz bilinç alanı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordama etkisinin olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerinin (kız öğrenci olmak) başarı odaklı motivasyon dışsal etki ve hedef büyütme alanı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordama etkisinin olduğu görülmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, alanyazında yer alan diğer çalışma bulguları ile tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between social exclusion, belonging and achievement motivations were evaluated in the sample of children and adolescents. In terms of the research model, it was carried out in accordance with the relational screening model in terms of aiming to evaluate the existence and direction of the relations between the variables. The study group of the research consists of 225 children and adolescents aged between 11-18 (𝑋̅ =13.59, S=1.92). Research data were collected with the General Affiliation Scale, Achievement-Oriented Motivation and Social Exclusion Scale for Adolescents. Pearson Correlation Coefficient and Multiple Hierarchical Regression analysis were applied to evaluate the relationships between variables. In the analysis results, when the predictive effects were evaluated, it was found that the total score obtained from the General Belonging Scale's Rejection/Exclusion sub-dimension had a statistically significant predictive effect on achievement-oriented motivation, external influence, internal influence and self- consciousness domains; It was determined that the age of the participants had a statistically significant predictive effect on the achievement-oriented motivation, intrinsic effect, target growth and self-consciousness. It is seen that the gender of the participants (being a female student) has a statistically significant predictive effect on the success-oriented motivation, extrinsic effect and goal enlargement area. The findings obtained within the scope of the research were discussed with the findings of other studies in the literature and suggestions were made.