Randomize kontrollü çalışma: Periferal kanül uygulama öncesi oyuncak IV kateter ile yapılan işleme hazırlığın çocukların Ağrı, korku ve emosyonel göstergelerine etkisi
Randomized controlled trial: The effect of preparation for procedure with toy IV catheter before peripheral cannula administration on children's pain, fear, and emotional indicators
  1. Tez No: 784682
  2. Yazar: HAZAL USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, İntravenöz kateterizasyon, Oyuncak, Terapötik oyun, İşleme hazırlama, Ağrı, Korku, Child, Intravenous catheterization, Toy, Therapeutic play, Preparation, Pain, Fear
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Başlık: Randomize Kontrollü Çalışma: Periferal Kanül Uygulama Öncesi Oyuncak IV Kateter ile Yapılan İşleme Hazırlığın Çocukların Ağrı, Korku ve Emosyonel Göstergelerine Etkisi. Amaç: Araştırma; 6-10 yaş arasındaki çocuklarda IV kateterizasyon öncesinde, oyuncak IV kateter ile yapılan işleme hazırlığın çocukların ağrı, korku ve emosyonel göstergelerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize, kontrollü müdahale çalışmasıdır. Araştırma, toplam 80 çocuk ile tamamlanmıştır. Çalışmada iki grup bulunmaktadır. Müdahale grubundaki çocuklara IV kateterizasyon öncesinde araştırmacılar tarafından geliştirilen oyuncak IV katater ile oyuncak örgü bebek üzerinde işlem gösterilerek, ardından kendisinin de işlemi uygulaması sağlanmıştır. Kontrol grubuna ise hastanenin normal prosedürü dışında herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Çocukların gruplara atanmasında tabakalı blok randomizasyon yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla;“Kişisel Veri Toplama Formu”,“Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği”,“Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ)”ve“Çocuklarda Emosyonel Göstergeler Ölçeği (ÇEGÖ)”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada müdahale grubundaki çocukların işlem sırası ÇKÖ, Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği ve ÇEGÖ puanlarının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p˂0,001). Sonuç: Altı-on yaş arasındaki çocuklarda IV kateterizasyon öncesinde, oyuncak IV kateter ile yapılan işleme hazırlığın çocukların ağrı ve korkusunu azaltmada etkili olduğu, işleme hazırlanan çocukların işlem sırasında daha az olumsuz emosyonel davranışlar sergilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Title: Randomized Controlled Trial: The Effect of Preparation for Procedure with Toy IV Catheter Before Peripheral Cannula Administration on Children's Pain, Fear, and Emotional Indicators. Aim: Research was conducted to determine the effect of preparation for the procedure with a toy IV catheter before IV catheterization in children aged 6-10 years, on children's pain, fear and emotional indicators. Methods: It is a randomized controlled intervention study. The study was completed with 80 children. There are two groups in the study. Before the IV catheterization, the children in the intervention group were treated with the toy IV catheter developed by the researchers on the knitted doll, and then the procedure was provided to them. Conversely, no intervention was applied to the control group other than the normal procedure of the hospital. Stratified block randomization method was used to assign children to groups. In the study;“Personal Data Collection Form”,“Wong-Baker Faces Pain Scale (WBFPS)”,“Child Fear Scale (CFS)”and“Child Emotional Manifestation Scale (CEMS)”were used to collect data. Results: It was determined that children in the intervention group had significantly lower scores during the procedure CFS, WBFPS, and CEMS compared to the control group (p˂0.001). Conclusions: The preparation for the procedure with a toy IV catheter before IV catheterization in children aged 6-10 years is effective in reducing the pain and fear of children has been determined, and children who are prepared for the procedure exhibit less negative emotional behaviors during the procedure.