SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği tarafından takipli HIV ile enfekte olgularda antiretroviral tedavi değişiklikleri ve nedenlerinin retrospektif irdelenmesi
A retrospective investigation of antiretroviral treatment changes and causes in hiv-infected cases followed by The Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology of SBÜ Ankara Training and Research Hospital
  1. Tez No: 784782
  2. Yazar: HÜSEYİN ESMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEBNEM ERDİNÇ, UZMAN ŞERİFE ALTUN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV/ AIDS, Antiretroviral tedavi, Yan etki, HIV/ AIDS, Antiretroviral therapy, Side effect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: HIV (human immunodeficiency virüs) enfeksiyonu kronik multisistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Son yıllarda bu hastalık ile ilgili tanı ve tedavi metotlarında ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Antiretroviral tedavi (ART) HIV ilişkili mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltarak, beklenen yaşam ömrünü HIV ile enfekte olmayan bireyler ile benzer hale getirip, HIV'i yönetilebilir kronik bir hastalığa çevirmiştir. Olguların takiplerinde ART değişikliği virolojik başarısızlık, direnç mutasyonları, tedavi uyumsuzluğu, olgunun isteği, yan etkiler, ilaç toksisitesi, koenfeksiyonlar, komorbiditeler, ilaç-ilaç etkileşimi, yaşlanma, gebelik planı veya durumu, tedaviyi basitleştirmek, tek tablet rejimlere geçmek, olgu uyumunu arttırmak ve maliyet gibi nedenlerle yapılabilmektedir. Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde takip edilen HIV ile enfekte olgularda ART değişiklikleri ve nedenlerini, sıklığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 -Aralık 2021 tarihleri arasında kliniğimizde takip edilen ve en az altı aydır ART alan HIV ile enfekte olguların dahil edildiği çalışmamız retrospektif kohort çalışması olarak planlandı. Olguların sosyodemografik, klinik ve laboratuvar bilgileri ve tedavileri kayıt altına alındı. Olguların ART başlangıç tarihleri, ART rejimleri, takip sırasındaki tedavi değişiklikleri ve nedenleri, ART'ye bağlı gelişen yan etkiler irdelendi. ART değişikliği en az bir antiretroviral ilacın değişimi olarak tanımlandı. HIV ile enfekte olgular ART değişikliği yapılanlar ve yapılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında demografik özellikler, tedavi uyumu, yaşama durumu, kronik hastalık varlığı, koenfeksiyon ve fırsatçı enfeksiyon varlığı, bazal CD4 + T lenfosit sayıları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 paket programı ile değerlendirildi. Sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma ve ortanca (en küçük-en büyük değer) ile sunuldu. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu görsel (histogram ve olasılık grafikleri) ve analitik yöntemler (Kolmogorov-Smirnov testi) kullanılarak değerlendirildi. Normal dağılım gösteren iki bağımsız grup karşılaştırmasında studen-t testi yapıldı. Backward methodu ile multiple lojistik regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık p0,05). Sonuç: HIV ile enfekte olgularda ART değişiminin en sık nedeninin yan etkiler olduğu ve ART değişikliği için risk faktörünün artan yaş olduğu saptandı. Tedavi uyumsuzluğu, osteopeni/osteoporoz, direnç, tek tablete geçiş, tedavi güncelleme, tedavi sadeleştirme, tedavi güçlendirme, ilaç-ilaç etkileşimi, gebelik durumu ve isteği, olgunun talebi diğer ART değişim nedenleri idi. Yan etki gelişme riskinin ART kullanma süresi arttıkça azaldığı, takibin ilk altı ayında gelişme olasılığının en yüksek düzeyde olduğu görüldü. HIV ile enfekte olgulara ART başlandıktan sonra özellikle takibin ilk iki yılında yan etki gelişimi açısından dikkatli olmak, gelişen yan etkilere erken müdahale etmek olguların ART'sini aksatmalarını önleyerek, tedavi uyumsuzluğu ve tedavi başarısızlığı olasılıklarının azalmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: HIV (human immunodeficiency virus) infection is a chronic multisystemic infectious disease. In recent years, significant progress has been made related to the diagnosis and treatment of this disease. Antiretroviral therapy (ART) has turned HIV disease into a manageable chronic disease by significantly reducing HIV-related mortality and make life expectancy similar to non-infected individuals. ART changes can be made in cases for reasons such as virologic failure, resistance mutations, treatment non-compliance, request of case, side effects, drug toxicity, co-infections, comorbidities, drug-drug interactions, aging, pregnancy plan or status, simplifying treatment, switching to single-tablet regimens, increasing case compliance, and cost. In this study, it was aimed to evaluate ART changes, their causes, and frequency in HIV infected cases in Health Sciences University (SBU) Ankara Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic. Materials and methods: Our study, which included HIV-infected cases who were followed up between January 2000 and December 2021 and at least six months treated with ART in our clinic, was planned as a retrospective cohort study. Sociodemographic, clinical and laboratory information and treatment modalities of the cases were recorded. ART onset date, ART regimens, treatment changes during follow-up and their causes, and ART-related side effects of cases were investigated. ART change was defined as the change of at least one antiretroviral drug. HIV infected cases were divided into two groups as those who underwent ART change and those who did not. Demographic characteristics, treatment compliance, survival status, presence of a chronic disease, coinfection and opportunistic infection, baseline CD4 cell count were compared between the groups. Statistical package social science (SPSS) version 25.0 was used for data analysis. Continuous variables were presented as mean ± standard deviation and median (minimum-maximum value). Whether the continuous variables were suitable for normal distribution was evaluated using visual (histogram and probability graphs) and analytical methods (Kolmogorov-Smirnov test). Studen's t-test was used for the comparison of two independent groups with normal distribution. Multiple logistic regression analysis was performed with the backward method. P0,05). Conclusion: It has been observed that the most common reason for ART change in HIV infected cases is side effects and the risk factor for ART change increases with age. Other causes of ART change include treatment incompatibility, osteopenia/osteoporosis, resistance, switching to single tablet, treatment update, treatment simplification, treatment strengthening, drug-drug interaction, pregnancy status and desire, and request of case. It has been observed that the risk of developing side effects use decreases as the duration of ART use increases, and the possibility of developing side effects is at the highest level in the first six months. After starting ART, especially in the first two years being careful about the development of side effects and interventing in the developing side effects early will prevent the cases from disrupting their ART, which will reduce the rates of treatment non-compliance and treatment failure.