The interaction between public and private space in traditional environments: The case of Kabaltı Houses in Urfa
- Tez No: 784921
- Danışmanlar: PROF. DR. HIFSİYE PULHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kabaltı ev, etkileşim, ara mekan, kamusal mekan, özel mekan, sınır, eşik, Kabaltı house, interaction, in-between space, public space, private space, threshold, boundary
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma, geleneksel baglamlarda kamu ve özel alan arasındaki etkileşimi araştirmayi amaçlamaktadır. Özellikle geneleksel cevreler; kamu ve özel, kapalı ve acık, iç ve dış, parça ve bütün birey ve çevre ikilemler arasındaki etkileşim geleneksel ortamlarda önemli tasarım kriterleri olarak karşımıza cıkmaktadır. Kamu ve özel alan arasındaki etkileşim bicimleri ve iç ile dış arasındeki mekansal konfigürasyonun oluşumu, tamamen kamu ve özel, iç ve dış, açık ve kapalı, parça ve tüm, bireylerin ve çevrenin karşılıklı bağımlılıklarına göre şekillenmektedir. Bu araştırma öncelikle hem fiziksel hem de sosyal açıdan özel, kamu ve ara mekan anlamlandırmaya çalışır. Tez mevcut litaratür tarama yolu ile kamu, özel ve ara mekan arasındaki ilişkiler hakkında önemli değişkenleri bulmayı amaçlar. Buna ek olarak, tez ara mekanın geleneksel doku icerisine sosyal etkileşimi nasıl sagladıgını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezin ikinci hedefi ise, kamusal ve özel mekan etkileşim bağlamında Urfa'daki geleneksel Kabalıtı evlerini analiz etmektir. Amaç, toplum yaşam ile özel yaşam arasındaki görsel etkileşim ve ev ile sokak arasındaki arayüzleri, sokak cephesi ve bileşenlerinin (kabaltı ve cumba) analizini gerçekleştirmektir. Ayrıca, bu çalışma iç ve dış ilişkiler bağlamında yaşama mekanlarının analizinin yapılmasını da içermektedir. Bu bağlamda, evin sınır, iç ve dış, kamu ve özel alan arasında bir eşik olarak bu çalışmanın temel araştırma kavramlarından biridir.
Özet (Çeviri)
This study explores the interaction between public and private domain in traditional environments. The interaction between these dualities; public and private, interior and exterior, indoor and outdoor, part and whole, individuals and environment are essential design criteria in traditional environments. The modes of interaction between public and private domain and the spatial configuration between inside and outside are formed totally according to the mutual dependence of public and private, interior and exterior, open and closed, part and whole, individuals and environment. This research firstly tries to define the public, private and in-between spaces in both physical and social aspects. The aim is to search the existing literature in order to find significant variables in the relationships among public, private and in-between space. In addition, the thesis aims to explore in-between spaces and how it provides social interaction in traditional built environments. The second attempt is to analyze the traditional Kabaltı houses in Urfa in regards to the interaction between public and private space. The aim is to analyze both the visual interaction within the community life and the physical interaction between house and street including street façade and its component (kabaltı and cumba). Additionally, the study contains analysis of living spaces in terms of interior and exterior relationships. In this respect, the threshold between the interior and exterior, public and private space which is boundary of the house is one of basic concept of study.