Effects of acceptance and commitment-based value oriented life and mindfulness on family life satisfaction
Kabul ve kararlılık temelli değer odaklı yaşam ve bilinçli farkındalığın aile yaşam doyumu üzerine etkileri
  1. Tez No: 784938
  2. Yazar: ESRA NUR DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul ve Kararlılık terapisi, değer odaklı yaşam, bilinçli farkındalık, aile yaşam doyumu, psikolojik katılık, Acceptance and Commitment therapy, value-oriented life, mindfulness, family life satisfaction, psychological inflexibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: International University of Sarajevo
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Aile, birbiri ile güçlü bağların ve doyumun sağlanabilmesi için yapıcı bir şekilde düzenlenmesi gereken en önemli küçük organizasyondur. Aile yaşamının önemi nedeniyle Kabul ve Kararlılık Terapisinin (ACT) bileşenlerinden kabul ve kararlılık, değer odaklı yaşam, bilinçli farkındalık ve aile yaşam doyumu arasında bir ilişki olup olmadığını inceledik. Araştırmanın örneklemini %58,9 (n=280) kadın ve %41,1 (n=195) erkek olmak üzere 475 kişi oluşturmaktadır. Araştırma, 18-65 yaş arası Türk bireyler arasında yürütülmüştür ve dört ölçek kullanılmıştır: Kabul ve Eylem Ölçeği II (AAQ-2), Değer Odaklı Yaşam Ölçeği (VLQ), Beş Yönlü Bilinçli Farkındalık Anketi (Kısa Form) (FFMQ-S) ve Aile Yaşam Doyumu Ölçeği (FLSS). Bu çalışmada, basitçe kabul ve kararlılık, değer odaklı yaşam ve bilinçli farkındalığın aile yaşamı doyumu üzerindeki etkilerini araştırmaya çalıştık. Sonuç olarak, değer odaklı yaşam, aile yaşam doyumu ile olumlu yönde ilişkilidir. İkinci olarak, 'tepkisiz gözlemleme ve izleme' alt ölçeği pozitif yönde, 'yargılamadan gözlemleme ve izleme' alt ölçeği ise aile yaşam doyumu ile negatif ilişkilidir. Son olarak, kabul ve kararlılığın aile yaşam doyumu ile pozitif bir ilişkisi olduğu sonucuna vardık. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, klinik uygulamalar için bilgilendirici ve tedavi edici yöntemler geliştirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Family is the most significant small organization which must be arranged in a constructive way to be gratified and strong bond with each other. Due to the importance of family life, we examined whether there is a relationship between acceptance and commitment, value-oriented life, mindfulness, and family life satisfaction, which are components of Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Sample of the study comprises 475 participants, %58,9 (n=280) female and %41,1 (n=195) male. The research is conducted among Turkish individuals aged between 18-65, used four scales: Acceptance and Action Questionnaire II (AAQ-2), Valued-Living Questionnaire (VLQ), Five Facet Mindfulness Questionnaire (Short Form) (FFMQ-S), and Family Life Satisfaction Scale (FLSS). In this study, we simply tried to search the effects of acceptance and commitment, value-oriented life, and mindfulness on family life satisfaction. As a result, value-oriented life is positively related to family life satisfaction. Secondly, the 'observing and monitoring without reaction' subscale is positively related but 'observing and monitoring without judgment' subscale is negatively related to family life satisfaction. Lastly, we concluded that acceptance and commitment have a positive relationship with family life satisfaction. Findings from this study can be used to develop informative and therapeutic methods for clinical applications.