Bipolar I Bozukluk tanısı almış hastalarda kabul ve kararlılık terapisi temelli grup psikoterapisinin etkililiği ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness and applicability of group psychotherapy based on acceptance and commitment therapy in patients diagnosed with Bipolar I Disorder
- Tez No: 828130
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Grup terapisi, İşlevsellik, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Psikolojik Esneklik, Acceptance and Commitment Therapy, Bipolar Disorder, Functioning, Group Therapy, Psychological Flexibility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk, ötimi döneminde dahi kişilerin işlevselliğini bozduğu bilinen, kişilerin belirli davranışlarının, duygu ve düşünceleriyle olan ilişkilerinin arzu ettikleri hayatı yaşamaları açısından zorluk yaratan bir psikiyatrik bozukluktur. Farklı terapi modellerinin bu alanda çalışmaları olmakla birlikte çok azının kanıt desteği vardır. Bu alanda yapılan Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) çalışması ise çok kısıtlıdır. Çalışmamız, ACT temelli grup psikoterapisi ile bipolar bozukluğa sahip bireylerde değer odaklı davranışları ve işlevselliği artırmayı ve bu uygulamanın etkililiğini ve uygulanabilirliğini test etmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya S.B.Ü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Ayakta Psikiyatri Tedavi Ünitelerinde Bipolar I Bozukluk tanısı ile tedavi görmekte olan, araştırmaya alınma/dışlanma kriterlerini karşılayan 44 hasta dahil edilmiştir. Bu kişilerle 6 seanstan oluşan ACT temelli grup psikoterapisi protokolü uygulanmıştır. Katılımcılardan sosyodemografik özellikler veri formu, Kabul ve Eylem Formu-II (KEF-II), Değer Odaklı Yaşam Ölçeği (DOYÖ) ve Bipolar Bozukluk İşlevsellik Ölçeği (BBİÖ) doldurmaları istenmiştir. İlk grup seansına başlamadan önce, altı seanslık sürecin bitiminde, müdahaleden 1 ay ve 3 ay sonra verilen ölçeklerle değerlendirme yapılmıştır. Veriler istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Bulgular: Müdahale sürecini 26 kişi tamamlamıştır. KEF-II'nin başlangıçtaki ortalama puanı 31,52(SS=10,614) iken müdahaleden sonra 23,24'e(SS=10,974) düşmüştür. Ortalama puan 1. ayda 24,89(SS=10,032), 3. ayda 22,42(SS=10,931) bulunmuştur. Başlangıçtaki DOYÖ ortalama puanı 137,66(SS=49.144), müdahaleden sonra 150,71'e(SS=28,238) ulaşmıştır. 1. ayda 148,85(SS=31,997), 3. ayda 155,15(SS=28,661) bulunmuştur. Bu değişiklikler anlamlı olup büyük etki büyüklüğüne işaret etmektedir. BBİÖ'nin 4 ölçüm noktası için geçerli olan ölçek sayısı yetersiz olduğu için anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Bipolar I bozukluk tanılı kişilerde 6 seanstan oluşan ACT temelli grup psikoterapisi protokolü etkili ve uygulanabilirdir. Müdahale sonrası hastaların psikolojik esneklik düzeylerinin, değer teması ve değerleri ile uyumlu yaşama düzeylerinin anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. İleri araştırmalarda daha büyük örneklemlerin dahil edilmesi, randomize kontrollü tasarımların uygulanması ve uzun vadeli takip çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bipolar disorder is a psychiatric disorder that is known to impair the functioning of individuals even in the euthymia period, and certain behaviors of individuals and their relationships with their emotions and thoughts create difficulties in terms of living the life they desire. Although different therapy models have studies in this field, very few of them have evidence support. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) studies in this field are very limited. Our study aims to increase valueoriented behaviors and functionality in individuals with bipolar disorder with ACTbased group psychotherapy and to test the effectiveness and applicability of this procedure. Material and Method: The study included 44 patients who met the inclusion/exclusion criteria and were being treated for Bipolar I Disorder in the Psychiatric Outpatient Units of S.B.U. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital. ACT-based group psychotherapy protocol consisting of 6 sessions was applied with these patients. Participants were asked to fill in the sociodemographic characteristics data form, the Acceptance and Action Questionnaire-II(AAQ-II), the Valued Living Questionnaire(VLQ) and the Bipolar Disorder Functioning Scale(BDFS). Before starting the first group session, at the end of the six-session process, 1 month and 3 months after the intervention, the scales were evaluated. The data were subjected to statistical analysis. Results: 26 participants completed the intervention process. While the mean score of the AAQ-II was 31,52(SD=10,614) at the beginning, it decreased to 23,24(SD=10,974) after the intervention. The mean score was 24,89(SD=10,032) in the 1st month and 22,42(SD=10,931) in the 3rd month. The mean score of the VLQ at baseline was 137,66(SD=49,144) and reached 150,71(SD=28,238) after the intervention. In the 1st month 148,85(SD=31,997), in the 3rd month 155,15(SD=28,661) were found. These changes are significant and indicate a large effect size. Since the number of scales valid for the 4 measurement points of the BDFS was insufficient, it wasn't found significant. Conclusion: ACT-based group psychotherapy protocol consisting of 6 sessions is effective and feasible in people with bipolar I disorder. After the intervention, it was found that the patients' psychological flexibility levels, value contact and the level of living in accordance with their values increased significantly. Further research should include larger samples, randomised controlled designs and long-term follow-up studies.