Sağlık turizminde bölgesel markalaşmanın sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma üzerine etkisi: Pamukkale ve Balçova termal turizm bölgelerinde bir uygulama
The impact of destination branding in health tourism on the sustainable socio-economic development: An application in Pamukkale and Balcova health tourism destinations
  1. Tez No: 785142
  2. Yazar: ERTAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN PAPATYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, termal turizm, bölgesel markalaşma, marka değeri, sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma, Health tourism, thermal tourism, destination branding, brand value, sustainable socio-economic development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Çalışmanın amacı sağlık turizminde bölgesel markalaşmanın sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmanın amacına ulaşması için turistlerin bölge hakkındaki algılarını ölçen 12 ölçek maddesi belirlenip Pamukkale ve Balçova termal turizm bölgelerine gelen 864 turistle anket çalışması yapılmıştır. Turistlerden elde edilen veriler bölgelerin marka değerleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı açısından Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Bölgelerin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma seviyelerine ait veriler (net göç hızı, kişi başı GSYH, atık su arıtma hizmeti verilen nüfus oranı, kanalizasyon hizmeti verilen nüfus oranı ve toplam yaş bağımlılık oranı) ise TUIK'den temin edilmiştir. Bu veriler Bağımsız Örneklem t Testi ile analiz edilmiş ve bölgelerin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sağlık turizminde bölgesel markalaşmanın net göç hızı, kişi başı GSYH, atık su arıtma hizmeti verilen nüfus oranı, kanalizasyon hizmeti verilen nüfus oranı ve toplam yaş bağımlılık oranı değişkenleri bakımından sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma üzerine olumlu yönde etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the impact of destination branding in health tourism on the sustainable socio-economic development. In order to achieve the purpose of the study, 12 scale items measuring the perceptions of tourists about the destination were determined and a survey was conducted with 864 tourists visiting Pamukkale and Balçova health tourism destinations. The data obtained from the tourists were analyzed with the Mann Whitney U Test in terms of whether there is a significant difference between the brand values of the destinations. On the other hand, the data on the sustainable socio-economic development levels of the destinations (net migration rate, GDP per capita, the share of population connected to a wastewater treatment, the share of the population connected to sewage and total age dependency ratio variables) were obtained from TUIK. And these data were analyzed with the Independent Sample t-Test and it was tested whether there is a significant difference between the sustainable socio-economic development levels of the destinations. The findings obtained from the research revealed that destination branding in health tourism has a positive effect on the sustainable socio-economic development of the destinations in terms of the variables of net migration rate, GDP per capita, the percentage of the population connected to a wastewater treatment, the percentage of the population connected to sewage and total age dependency ratio.