Türkiye ve Almanya (Bavyera eyaleti) 5. 6. ve 7. sınıf matematik ders kitaplarının geometri ve ölçme öğrenme alanı üzerinden karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Turkey and Germany (State of Baviera) 5th, 6th and 7th grade mathematics coursebooks geometry and measurement learning area
  1. Tez No: 785235
  2. Yazar: MELEK MARAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ders kitapları, geometri, bilişsel istem düzeyi, etkinlik, ünite değerlendirme soruları, coursebooks, geometry, level of cognitive volition, activity, questions of unit review
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çalışmada, ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Almanya'nın Bavyera Eyaletinin belirlemiş olduğu matematik ders kitaplarının 5, 6 ve 7. sınıf düzeylerinin geometri ve ölçme öğrenme alanında karşılaştırmalı bir analizi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımları içerisinde bulunan veri toplama yöntemlerinden birisi olan doküman analizine başvurulmuştur. Türkiye ders kitaplarında toplam 248 adet, Almanya ders kitaplarında toplam 401 adet etkinlik ve ünite değerlendirme soruları incelenmiştir. Türkiye ders kitaplarındaki etkinlik ve soruların oransal olarak %16'sının düşük düzey istem ezberleme yöntemine, %30'unun düşük düzey istem bağlantısız yöntemine, %31'inin yüksek düzey istem bağlantılı yöntemine ve %23'ünün yüksek düzey istem matematik yapma yöntemine yönelik olduğu tespit edilmiştir. Almanya ders kitaplarının ise %13'ünün düşük düzey istem ezberleme yöntemine, %38'inin düşük düzey istem bağlantısız yönteme, %31'inin yüksek düzey istem bağlantılı yönteme ve %18'inin yüksek düzey istem matematik yapma yöntemine ait olduğu belirlenmiştir. Etkinlik ve soruların miktarlarında, bilişsel düzeydeki dağılımlarında Almanya matematik ders kitaplarının, Türkiye ders kitaplarına göre daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, in the line of geometry and measurement learning, a comparative analysis of the fifth, sixth and seventh grade levels of mathematics coursebooks determined by the Ministry of National Education in our country and the Bavarian State of Germany is aimed. In accordance with this general purpose, the focus of this study is to determine at which level of cognitive volition the activities and unit review problems in the mathematics coursebooks of both countries are assembled. The qualitative research method is utilized in this study. The document analysis method is made application to one of the data collection methods included in the qualitative research. 248 activity and unit review problems in Turkish coursebooks and 401 in German coursebooks are studied. It is determined that the percentage of Turkish coursebooks belong to 16% of the low-level volition memorization, 30% of the low-level volition-free, 31% of the high-level volition-connected, and 23% of the high-level volition doing the mathematics method. It is affirmed that the percentage of German coursebooks belong to 13% of the low-level volition memorization, 38% of the low-level volition-free, 31% of the high-level volition-connected, and 18% of the high-level volition doing the mathematics method. It has been observed that German mathematics textbooks are more than Turkis textbooks in the of activities and questions and their distribution at the cognitive level.