Samsun ilinde önemli fındık zararlılarının yayılışı ve mücadelesine yönelik araştırmalar
Studies on the distribution of important hazelnut pests in samsun and researches on management
  1. Tez No: 78529
  2. Yazar: İSLAM SARUHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık, Zararlı, Populasyon yoğunluğu
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Samsun İlinde Önemli Fındık Zararlılarının Yayılışı ve Mücadelelerine Yönelik Araştırmalar ÖZET Bu araştırma da Samsun ili fındık üretim alanlarında görülen önemli bazı zararlıların yoğunluğu, çıkış zamanlan ve mücadelesine esas olabilecek bazı parametreler ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Çarşamba ilçesi fındık bahçelerinde en önemli zararlının Dalkıran olduğu bunu Amerikan Beyaz Kelebeği ve Fındık Kurdu'nu takip ettiği ortaya konmuştur. Terme ilçesinde ise sırasıyla Uç Kurutan, Amerikan Beyaz Kelebeği ve Fındık Kurdu önemli zararlılardır. Salıpazarı ilçesinde en çok problemin Fındık kurdu tarafından meydana getirildiği, Ondokuzmayıs ilçesinde ise Fındık Koşnilleri ve Fındık Kozalak Akan'nın yüksek populasyonda olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, population density and occurrence period of some pests in hazelnut growing areas in Samsun were investigated, and attempts were made to reveal some parameters which would have subsequently been used in the management. In the study, Xyleborus dispar was found to be the most important and widespread pest of hazelnut plantations in Çarşamba, followed by Hyphantria cimea and Curculio micnm. In Terme district, Obera linearis, Hyphantria cunea and Carcitlio rtucum were the major pests, respectively. It was shown that Carcitlio nucitm was the most destructive pest in Sahpazan district, Parthenolecanhim spp. And Pytotus avellanae reached high populations in Ondokuzmayis district. Key words : Hazelnut, pest, population density II