Kullanılma süresi geçmiş alabalık yemlerinin gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss walbarum 1792) gelişmeleri ve karaciğerlerinde oluşturacakları değişikliklerin araştırılması
Effets of different diet on the growth and the liver of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792
- Tez No: 78530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Okside olmuş yem, Gökkuşağı alabalığı, büyüme, karaciğer, hemoglobin, hematokrit, Oxidized diet, Rainbow trout, growth, liver, haemoglobin, haematocrit
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
III Kullanılma Stresi Geçmiş Alabalık Yemlerinin Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynhus Mykiss Walbaum 1792) Gelişmeleri ve Karaciğerlerinde Oluşturacakları Değişikliklerin Araştırılması ÖZET Bu çalışmada, kullanılma sûresi geçmiş alabalık yemlerinin, gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus my kiss Walbaum 1792) gelişmeleri ve karaciğerlerinde oluşturacakları değişikler incelenmiştir. İki grup (K, D) üzerinde gerçekleştirilen denemede, başlangıç ağırlığı ortalama 100 g olan toplam 200 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır. K grubu pelet yem ile D grubu kullanılma süresi geçmiş (okside olmuş) pelet yem ile 51 gün boyunca yemlenmiştir. Deneme sonunda, kullanılma süresi geçmiş yem ve taze yemin, balıkların canlı ağırlık artışları, günlük canlı ağırlık artışları, kondüsyon faktörleri, yem değerlerdirme sayılarına etkileri ile, balıklarda yaptığı hematolojik ve histopatolojik değişiklikler araştırılmıştır. Deneme sonunda, grupların ortalama canlı ağırlıktan 264.98 ± 4.299 g (K) ve 143.61 ± 2.431 g (D) olarak saptanmış, deneme sonu ortalama canlı ağırlıklar arasında yapılan t-testi sonucuna göre gruplar arasında farklılığın önemli olduğu belirlenmiştir (P Deneme sonunda grupların, yem değerlendirme sayılan 1.29 (K) ve 2.85 (D), kondüsyon faktörleri ise 1.41 ± 0.025 (K) ve 1.10 ± 0.125 olarak hesaplanmıştır. Denemede balıklara ilişkin hepatosomatik indeks, karaciğerin toplam vücut ağırlığına oranı, toplam içorgan oranı, hemoglobin ve hematokrit değerleri ile, çeşitli dokulara ait patolojik bulgular saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, effets of two differents diets (oxidized fish diet and peleted commercially prepared diet) on growth of Rainbow Trout and its liver were determined. 200 Rainbow Trouts whose initial average rate was 100 g were divided into two groups (K group and D group). The first group was fed on peleted commercially prepared diet and the second on oxidized fish diet during 51 days. At the end of the experiment, total weight increase, the daily live weight gain, the condition factor, the feed conversion rate, the haematological and histopathologjcal were investigated. The results show that, final average weights of the groups were 264.98 g ± 4.299 and 143.61 g± 2.431 respectively. According to the results oft-test, the differences between groups were found significant (P Moreover, feed conversion rates were 1.29 and 2.85 for K and D, respectively and, final condition factors were estimated as 1.41 ± 0.025 for K and 1. 10 ± 0. 125 for D. In this study, hepatosomatic index, the ratio of liver weight to total body weight, total viscera rate, haemoglobin and haematocrit levels, pathological sign concerning with different tissue offish were determined.