XAD-2 reçinesi kullanarak sudan aminoasitlerin ekstraksiyonu
Ekstraction of eleven aminio acids were performe using XAD- 2 resin
  1. Tez No: 78528
  2. Yazar: MEHTAP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZÇİMDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amino Asitler, XAD Reçineleri, Ekstraksiyon, Amino Acids, XAD-2 Resins, Ekstraction
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada doğal sularda bulunan amino asitlerin XAD-2 reçineleri ile kazanılması ve tayin edilmesi için bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Sularda bulunan amino asit miktarları ppm ve ppb dolaylarında olduğu için analitik yöntemle yapılacak çalışmalar öncesi konsantre edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla XAD-2 reçinesi ile ekstraksiyon yapılmıştır. Çalışmanın ilk safhasında çalışılan onbir amino asitin belirli miktarları ninhidrin ile tepkimeye sokuldu. Tepkimenin oluşması üç saate yakın zamanda gerçekleşti. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için amino asit - ninhidrin çözeltisinin ısıtılması yoluna gidildi. Bu şekilde bekleme süresinin kısaltılması sağlandı. Daha sonra ayrı ayrı her çözelti, XAD-2 reçinesinden tutulma ve geri kazanma verimi incelendi. Çalışmalar sırasında ortamın pH'nın hangi etkisi araştınldı. Herbir amino asit - ninhidrin çözeltisi için pH 2'de, 6'da, 8'de ve 10'da ölçümler yapıldı. Her deney üç kez tekrarlandı. Sonuçta pH 2'de en yüksek tutunma ve geri alma değerleri elde edildiği için çalışmalar boyunca ortamın pH'sının 2 olmasına dikkat edildi. Kantitatif değerlendirmeler Görünür Bölge Spektrometresi yardımıyla yapıldı.
Özet (Çeviri)
For the acid extraction, amino acids were first treated with ninhydrin. Then the formed compound were eluted on a column filled with aproximately 0.7-0.8 g XAD-2 which was previously cleaned with methanol, acetone and water respectively. Adsorbate were removed using a solution of alcohol/water (19/1). Qantitative determination was carried out with visible spectrometer at wavelength of 578 nm.