Rastlantısallık olgusu ve 19. yy fotoğraf baskı tekniklerinin çağdaş uygulamaları
The phenomenon of randomness and the 19th century photo printing techniques contemporary applications
- Tez No: 785328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: rastlantısallık, şans, kaza, tesadüf, 19.yy fotoğraf baskı teknikleri, alternatif fotoğraf, deneysel fotoğraf, antik avangard fotoğraf, randomness, chance, accident, coincidence, 19th century photographic printing techniques, alternative photography, experimental photography, antique avant-garde photography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Rastlantı her ne kadar kontrol altına alınmaya çalışılsa da belirsizlik fikrinden ayrı tutulamaz ve yapılan hiçbir müdahale de belirsizlik fikrini ortadan kaldırmayı başaramaz. Bu tezde, rastlantısallık olgusu, fotoğraf sanatı ile olan ilişkisi ve bir araç olarak rastlantısallığın fotoğrafa nasıl hizmet edebileceğini örnekleri ile ele alınır. Sonrasında da ise kendini ifade etmenin en etkili yolunu arayan sanatçıların kusurluluğu ve öngörülmezliği ile tercih ettikleri 19.yy fotoğraf baskı teknikleri ve onların çağdaş uygulama örnekleri incelenir. Bu çalışma rastgelelik hakkında hiçbir şey kanıtlamaz; ancak rastlantısallığın fotoğrafçılık için bir araç olarak hizmet görebileceğini öne sürer.
Özet (Çeviri)
Even though randomness is tried to be controlled, it cannot be separated from the idea of uncertainty, and no intervention can succeed in eliminating the idea of uncertainty. In this thesis, the phenomenon of randomness, its relationship with the art of photography and how randomness can serve photography as a tool are discussed with examples. Afterwards, 19th century photo printing techniques preferred by artists looking for the most effective way of expressing themselves with their imperfection and unpredictability and their contemporary application examples are examined. This study proves nothing about randomness; however, he suggests that randomness can serve as a tool for photography.