Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin sosyal ve dijital medya deneyimleri ile bilim ve teknoloji görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of 8th grade students' digital media experiences and science and technology views in terms of various variables
- Tez No: 785350
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve teknoloji, sosyal ve dijital medya, ROSE, ROSES, Science and technology, social and digital media, The Relevance of Science Education, The Relevance of Science Education Second
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasında, öğrencilerin bilim ve teknoloji hakkında görüşleri ile sosyal ve dijital medya deneyimleri; cinsiyet, anne-baba eğitim durumu, aile sosyoekonomik gelir durumu gibi demografik değişkenler açısından incelenerek, öğrencilerin bilim ve teknoloji hakkındaki görüşleri ve fen dersleri için sosyal ve dijital medya deneyimleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bilim ve teknoloji hakkındaki görüşleri ile sosyal ve dijital medya deneyimleri arasındaki ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılında İzmir ili devlet okullarında 8. Sınıfta öğrenim gören 760'ı kız, 528'i erkek öğrenciden oluşan toplam 1288 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak ROSE projesi kapsamında geliştirilen ve revize edilerek yeni halini alan ROSES adını alan ölçeğin“Bilim ve Teknoloji Hakkında Görüşlerim”ve“Sosyal ve Dijital Medya Deneyimlerim”bölümleri kullanılmıştır. SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin bilim ve teknolojiyle ilgili görüşlerin olumlu olmasına rağmen, yoksulluk, kıtlık gibi sosyobilimsel konularda, bilim ve teknolojinin çözümler sunacağına ilişkin inançlarının yetersiz olduğu görülmüştür. Öğrencilerin fen dersleri için en fazla internet araştırması, Web'deki video klipler ve çevrimiçi kaynakları kullandıkları görülmüştür. Öğrencilerin bilim ve teknoloji hakkında görüşleri cinsiyet açısından incelendiğinde, kız öğrencilerin daha olumlu görüşlere sahip olduğu belirlenirken, sosyal ve dijital medya deneyimleri kız ve erkek öğrencilerin farklı dijital araçlarda, kullanım sıklıklarına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin aile gelir düzeyi ile anne- baba eğitim durumu farklılaştığında bazı görüş ve deneyimler için anlamlı farklar olduğu görülmüştür. Bilim ve teknoloji hakkında görüşleri ile sosyal ve dijital medya deneyimleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise öğrencilerin en fazla deneyim sahibi olduğu internet araştırması ve Web'deki video kliplerin kullanımları ile bilim ve teknoloji hakkındaki bazı görüşler arasında anlamlı farklar olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to reveal students' views on science and technology and their social and digital media experiences towards science lessons by investigating their views on science and technology and their social and digital media experiences in terms of demographic variables such as gender, parental education status, family socioeconomic income status. In addition, the relationship between their views on science and technology and their social and digital media experiences was also investigated. The study group of the thesis consists of a total of 1288 students, 760 girls and 528 boys, studying at 8th grade in Izmir state schools in the 2020-2021 academic year. As a data collection tool, the“My Views on Science and Technology”and“My Social and Digital Media Experiences”sections of a questionnaire called ROSES, which was developed within the scope of the ROSE project and renamed as ROSES after revised, were used. The data were analyzed with the SPSS package program. As a result, although the students' views on science and technology were found to be positive, their belief that science and technology provide solutions for socio-scientific issues such as poverty and famine was found to be insufficient. It was observed that students mostly researched the Internet, used video clips on the web and online resources for science lessons. When the students' views on science and technology were examined in terms of gender, it was determined that female students had more positive opinions, while the social and digital media experiences of female and male students were found to have different frequency of use in digital tools. In addition, it was observed that there were significant differences for some opinions and experiences as the family income level of the students and the educational status of their parents differed. When the relationship between their views on science and technology and their social and digital media experiences was examined, it was revealed that there were significant differences between the internet research which the students were most experienced in and the use of video clips on the web and some views on science and technology.