Ortaöğretim 10. ve 11. sınıf tarih müfredat programı hakkında öğretmen görüşleri
Teacher's opinions about the 10 and 11grade history curriculum
  1. Tez No: 785361
  2. Yazar: BAHAR KUMDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Tarih Eğitimi, 10. ve 11. sınıf Tarih Öğretim Programı, Tarih Öğretmeni, History, History Education, 10th and 11th Grade History Curriculum, History Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ortaöğretim 10. ve 11. sınıf tarih müfredatının niteliği hakkında öğretmen görüşlerini ortaya koyarak uygulanan yeni öğretim programının sınırlılıkları ve olumlu yönleri konusunda derinlemesine bilgi toplayarak program geliştiricilere yönelik geri dönüt sağlamaktır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin metropol şehirlerinden birinin il sınırlarında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan 20 tarih öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Yenilenen Tarih Programı hakkında öğretmen görüşlerini ayrıntılı incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden açıklayıcı/tanımlayıcı durum çalışması yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmaya katılacak çalışma grubunun belirlenmesinde daha çok nitel araştırmalarda kullanılan ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik (cinsiyet, mesleki kıdem, müfredat hakkında eğitim alma, edebiyat ya da eğitim fakültesi mezunu olma vs.) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler 5 lise türüne göre 17 ortaöğretim kurumunda görev yapan toplam 20 tarih öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmada, tarih öğretmenlerinin 10. ve 11. Sınıf Tarih Programı hakkındaki görüşlerini derinlemesine incelemek için“yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda elde edilen verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın öne çıkan sonuçlarından biri ortaöğretim kurumlarında 10. ve 11.sınıflarda tarih öğretiminde öğretmenlerin değerlendirmelerine göre sorunlar yaşanıyor olmasıdır. Öğretmenler konuların tarih dersinin amaçlarına uygunluğu, belirlenen kazanımları gerçekleştirme düzeyi, öğrencilerde tarih bilinci oluşturması ve tarih dersi kazanımlarının öğrencilere tarih bilimini sevdirecek bir içeriğe sahip olması konusunda olumsuz görüşler belirtmişlerdir. Tarih Dersi Öğretim Programda yer alan değerler, yetkinlikler ve temel becerilerin kazanımlarda ifade edilen tarih konuları ile bağlantısı hakkında öğretmenlerden olumlu ve olumsuz görüş belirtenlerin oranı aynı olmakla birlikte tarih öğretim programında yer alan tarihsel düşünme becerilerinin ve değerlerin kazanımlarla ilişkilendirilmemiş olması ve nasıl verileceğinin açıklanmaması programla ilgili önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenler yenilenen programda önerilen yöntem ve teknikler konusunda büyük oranda olumlu görüşler belirtmiştir. Öğretmenler, öğrencinin derste aktif edilmesi, derslerde görsel kaynakların kullanılması, geleneksel yöntemlerin dışına çıkılması gerektiği konusunda önerilerde bulunmuşlardır. Yenilenen tarih öğretim programı ile araştırmaya katılan öğretmenlerin bu noktada görüşlerinin örtüştüğü görülmüştür. Yenilenen Tarih Öğretim Programında belirlenen ölçme değerlendirme yaklaşımı anlayışının işlevselliği konusunda araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük oranda olumlu görüşler belirtmeleri ve bu konuda programdan ziyade meslektaşlarına yönelik eleştirileri dile getirmeleri oldukça dikkat çekici sonuçlardan biri olmuştur. Araştırmaya katılan öğretmenler 10. ve 11. sınıflarda etkili bir tarih öğretimine yönelik konuların kronolojik verilmesi ve sadeleştirilmesi, tarih bilmenin öneminin kavratılması, görsel materyallere yer verilmesi, Osmanlı tarihi konularının aynı yıl içinde okutulması, öğrenciyi merkeze alan farklı yöntem ve teknikler kullanılması, öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilmesi, milli manevi değerlere yer verilmesi konusunda önerilerde bulunmuşlardır. Genel olarak öğretmenler yenilenen tarih öğretim programına yönelik konuların kronolojik verilmemesi, karmaşıklığı, yoğunluğu ve konuların ele alınmasında tekrarlara düşülmesi noktasında olumsuz görüşler belirtmişlerdir. Öğretim programı ile ilgili olarak yaptığımız bu çalışmada öğretmenler tarih eğitiminin etkili ve verimliliği konusunda öğreticinin rolü üzerinde durarak, tarih öğretimi, tarih öğretmeni yetiştirme süreci ve tarih öğretmenlerine yönelik hazırlanan hizmet içi eğitimlere yönelik önerilerde bulunmuşlardır. Öğretim programlarında yapılan değişikliklerin etkililiği ve verimliliğini artırabilmek için yenilenen programların uygulayıcılar tarafından ne kadar benimsendiğini, uygulandığını, uygulamadaki hata ve sorunların neler olduğunu, programın başarılı olup olmadığını anlamak için öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda elde edilecek veliler sayesinde programın uyulama alanından geri dönütler alınarak uygulanan programın aksayan yönleri tespit edilerek ileride uygulanacak yeni programlar için daha doğru adımlar atılır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to provide feedback on the limitations and positive aspects of the new curriculum by revealing teachers' opinions about the quality of the 10th and 11th grade history curriculum of secondary education. The research was carried out with 20 history teachers working in secondary education institutions affiliated to the Ministry of National Education in the provincial borders of one of the metropolitan cities of Turkey in the 2021-2022 academic year. A case study approach, one of the qualitative research methods, was adopted in order to examine the views of teachers about the Renewed History Program in detail. Maximum variation sampling method, which is one of the purposive sampling methods mostly used in qualitative research, was used to determine the study group to participate in the research. Data were collected from a total of 20 history teachers working in 17 secondary education institutions according to 5 types of high schools. In the research,“structured interview form”, one of the qualitative data collection tools, was used as a data collection tool in order to measure the thoughts of history teachers about the 10th and 11th Grade History Program. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the qualitative data obtained in line with the opinions of the participants . In this research, which reveals that the history education given in the 10th and 11th grades in secondary education institutions is quite problematic, the teachers; They expressed negative opinions about the suitability of the subjects for the purposes of the history lesson, the level of realization of the determined achievements, the awareness of history in students, and the content of the acquisitions that will make students love the science of history . About the connection of the values, competencies and basic skills in the History Lesson Curriculum with the history subjects expressed in the achievements. Although the rate of teachers expressing positive and negative opinions is the same, the fact that the historical thinking skills and values in the history curriculum are not associated with the achievements and how they will be given is not explained as an important problem related to the curriculum. The teachers who participated in the research expressed mostly positive opinions about the methods and techniques suggested in the renewed program. The teachers made suggestions about the need to activate the student in the lesson, to use visual resources in the lessons, to go beyond the traditional methods. One of the most striking results was that the teachers who participated in the research on the functionality of the assessment and evaluation approach determined in the renewed History Curriculum expressed mostly positive opinions and expressed their criticisms towards their colleagues rather than the program. Teachers participating in the research for an effective history teaching in 10th and 11th grades; chronological presentation and simplification of the subjects, understanding the importance of knowing history, including visual materials , teaching Ottoman history subjects in the same year, Using different methods and techniques that put the student in the center, providing in-service training to teachers, They made suggestions on the inclusion of national moral values. In general, the teachers expressed negative opinions about the renewed history curriculum not being given chronologically, its complexity, intensity and repetition in the handling of the subjects. In this study we conducted on the curriculum, teachers focused on the role of the teacher in the effectiveness and efficiency of history education and made suggestions and criticisms for teachers. In order to increase the effectiveness and efficiency of the changes made in the curriculum, feedback can be obtained from the application area of the curriculum, thanks to the parents to be obtained in line with the opinions of the teachers in order to understand how much the renewed curriculum is adopted by the practitioners, what are the mistakes and problems in the application, whether the program is successful or not. Thus, the failing aspects of the implemented program can be determined and more accurate steps can be taken for new programs to be implemented in the future.