Türkiye mikrotus (Socialis) (mammalia=rodentia)'e ait Konya ve Amasya örneklerinin karyolojik ve morfolojik özellikleri
The karyological and morphological characteristics of Konya and Amasya samples of microtus ( Sociaus) (Mammalia : Rodentia) in Turkey
- Tez No: 78538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK KEFELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: M. (socialis), morfoloji, karyoloji, Amasya, Konya
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
TÜRKİYE MICROTUS (SOCIAUS) (MAMMALIA : RODENTIA)' E AİT KONYA VE AMASYA ÖRNEKLERİNİN KARYOLOJİK VE MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada, M.(socialis) üsttürüne ait Amasya ve Konya'dan toplanan 48 örnek karyolojik ve morfolojik açıdan ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İncelenen örneklerde perisentrik inversiyonlarla oluşmuş, dört farklı karyolojik tip tesbit edilmiştir. Bu nedenle örnekler tip A, tip B, tip C ve tip D karyolojik tipleri olarak gruplandırılmıştır. Karyolojik tip grupları önce kendi aralarında, daha sonra da M. (socialis)'e ait Türkiye'den verilen diğer türler; Microtus socialis ( Pallas.1 773) ve Microtus guentheri Danford veAlston,1880 ile karşılaştırmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda, Amasya ve Konya örneklerinin M. socialis ve M.guenthen'den karyolojik ve morfolojik yönden açıkça farklı olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle M. (socialis)'e, M. socialis ve M.guenthen'den farklı olarak, yeni bir karyotipik formun dahil olabileceği ilk defa bu araştırma ile ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study.48 samples of M.(socialis) collected from Amasya andKonya have been studied in detail from karyological and morphological point of views. Four different karyological types occured by pericentric inversions have been determined from these samples. For this reason the samples have been karyologically grouped as type A, type B.type C and type D. Karyological type groupes have been compared firstly with each other then with the other species; Microtus socialis ( Pallas.1773) and Microtus guentheri DanfordandAlston.1 880 of the superspecies M.(socialis) of Turkey given in literature data. In the results of the comparisons, it has been observed that the samples from Amasya and Konya are considerably different from M. socialis and M.guentheri with respect to morphological and karyological characteristics. For this reason, the possibility that a new karyological form in addition to M. socialis and M.guentheri can be included in M. (socialis) of Turkey has been found first time in this study. Key Word: M.(socialis), morphology, karyology, Amasya, Konya.