Fotoperiyotik ve besin çeşidinin drosophalia melanogaster meiga, 1830 (diptera : drosophilidae)'nin gelişim süresi, ergin hayat süresi, verim ve eşey oranına etkisi
Effects of photoperiod and the natural food quality on the preadult developmental time, fecundity,adult longevity and sex-ratio of Drosophila melanogaster Meigen, 1830
  1. Tez No: 78539
  2. Yazar: YEŞİM KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: D. melanogaster, Fotoperiyot, Eşey Oranı, Ergin Yaşam Süresi, Verim, D. melanogaster, Photoperiod, Sex Ratio, Adult Longevity, Fecunditiy
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
Fotoperiyot ve doğal besin çeşidinin Drosophila melanogaster Meigen, 1830'un ergin öncesi gelişim süresi, ergin yaşam süresi, verim ve eşey oranına etkileri incelendi. Denemeler 25±2°C sıcaklık ve % 60-70 (R.H.) nem içeren labaratuvar şartlarında, kompozisyonları farklı iki doğal besin tipinde, dokuz farklı fotoperiyot rejiminde (0A:24 K, 3A:21K, 6A:18K, 9A16K, 12A:12K, 15A9K, 18A6K, 21A3K, 24A:0K) yapıldı. Birinci besinin (sıvı besin) kompozisyonu; lOOcc. üzüm sirkesi, 20 gr. şeker, 15 gr. bira mayasından ikinci besinin (katı besin) ise 74,2 cc. su, 13,5 gr. pekmez, 10 gr. mısır unundan oluştu. Aynı fotoperiyot şartlarında iki farklı besin tipinde, D. melanogaster'in yumurtadan ergine kadar olan gelişim süresi birbirinden oldukça farklılık göstermiştir. Sıvı besinde denenen tüm farklı fotoperiyot şartlarında gelişim katı besindekine göre daha hızlı oldu. Sıvı besinde gelişim daha kısa sürede tamamlanmasına rağmen, her iki besinde de karanlık periyot süresi arttıkça (kısa gün şartlan) gelişim süresi kısaldı, diğer bir ifadeyle gelişim hızı arttı. Devamlı aydınlık ve karanlıkta birinci besindeki ergin öncesi gelişim süresi sırasıyla ortalama 10,9 ve 12,9 gün iken, ikinci besinde aynı şartlarda söz konusu süre ortalama olarak sırasıyla 19,3 ve 21,3 gün oldu. Her iki besinde aynı fotoperiyot rejiminde erkek ve dişilerin ergin hayat süresi farklıdır, genellikle tüm fotoperiyot şartlarında erkekler dişilerden daha uzun süre yaşadı. Aydınlık sürenin artması (uzun gün şartlan) ergin hayat süresini kısalttı. İki farklı besin tipinde dişi başına düşen ortalama ergin birey sayısı (verim) farklıdır. Denenen her iki besin tipinde aydınlık periyodun artması, dişi başına düşen ortalama ergin birey sayısını düşürdü. Her iki besin tipinde gerek aynı gerekse farklı fotoperiyot şartlarında elde edilen oğul döldeki dişi yüzde değerleri arasında önemli bir fark olmadı.
Özet (Çeviri)
Effects of photoperiot and the natural food quality on the preadult developmental time, adult longevity, fecunditiy and sex ratio of Drosophila melanogaster Meigen, 1830 were investigated. Studies were carried out under the laboratory conditions of 25±2°C temparature and 60-70% relative humidity, with two natural food quality which have different compositions and with nine different photoperiod regimes (0A:24K, 3A:21K, 6A:18K, 9A15K, 12A:12K, 15A:9K, 18A:6K, 21A3K, 24A:0K). The composition of the first food (fluid food) consisted of grape vineger 100 cc, sugar 20 gr., yeast 15 gr. and composition of the second food (solid food) consisted of water 74.2 cc, molases 13.5 gr., corn flour 10 gr. Under the same photoperiot regime, the developmental time from egg to adult of D. melanogaster showed differences at two different food quality. Development in the fluid food (first food) were faster than the solid food (second food) under all different photoperiod regimes. Although development in the fluid food was faster than the solid food increase in dark period (short day conditions) caused decrease in the developmental time, in both food compositions. In continues light and dark conditions the average preadult developmental time was 10.9 and 12.9 days in the first food, whereas the same times were 19.3 and 21.3 in the second food, respectively. Adult longevities of males and females in each food with the same photoperiod regime were different, generally males were lived longer than the females with all photoperiod regimes. Increase in light period (long day conditions) decreased adult longevity. The average numbers of adults for each female were different in two different food type. An increase of the light period, caused decreas the number of average adult induviduals for female ratio in both food types. Under the same or the different photoperiod conditions, there were no significant difference between the female ratios in the offspring at two food types.