Anti-androjenik piretroidlerin erkek infertilitesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of anti-androgenicpyrethroid levels on male infertility
- Tez No: 785394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA YAZAR ÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: piretroid, anti-androjenik, semen, idrar, infertilite, oligospermi, pyrethroid, anti-androgenic, semen, urine, infertility, oligospermia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Pestisidlerin en önemli grubu olan piretroidlerin büyük bir kısmının endokrin bozucu olmaları nedeniyle erkek üreme sistemini etkilediği ve semen kalitesini bozduğu hem in vivo hem de in vitro çalışmalarda rapor edilmektedir. Piretroid insektisitlerin bu konuda olası mekanizmalarından biri de anti-androjenik etki göstermesidir. Literatür taramalarında anti-androjenik etkili piretroidlerin ve/veya idrardaki metabolitlerinin semen kalitesi üzerine etkisini gösteren çalışmaların çok sınırlı olduğu görülmektedir. Bu tez projesinde; Karadeniz bölgesinde yaşayan Samsun Medical Park Hastanesi üroloji kliniğine başvuru yapan, 50 oligozoospermi infertil ve kontrol grubu olarak oligozoospermi olmayan 50 fertil erkek hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu çalışma ile, hastaların semen ve idrar örneklerindeki anti-androjenik piretroidler (sipermetrin, permetrin, deltameltrin) ile piretroidlerin ana metaboliti olan 3-fenoksibenzoikasit (3-PBA) maruziyet düzeylerinin belirlenmesi ve infertilite ile ilişkilendirilmesi amaçlandı. Hastalardan alınan örneklerdeki piretroidler ve 3-PBA'nın kalıntı düzeyleri GC-MS cihazında analiz edildi. Çalışma sonuçlarında, infertil grubun semen örneklerindeki piretroidlerin kalıntı düzeylerinin fertil gruba göre anlamlı oranda yüksek olduğu bulundu. İnfertil hastaların semen örneklerindeki permetrin, deltametrin ve 3-PBA düzeyleri ile sperm morfolojileri arasında negatif ilişki belirlendi. İdrar örneklerinde ise, hem piretroidlerin (permetrin hariç) hemde 3-PBA düzeylerinin yüksek olduğu fakat sipermetrin düzeylerinin anlamlı olduğu belirlendi. İdrar örneklerindeki sipermetrin düzeyleri ile total motiliteleri arasında negatif ilişki bulundu. Deltametrin maruziyeti ile, sperm morfolojisi ve sperm sayısı arasında anlamlı negatif bir ilişkili olduğu belirlendi. Ayrıca, hastaların deltametrine maruz kalmasının ve ailede çiftçi olma durumunun infertilite riskini arttırdığı görüldü. Sonuç olarak anti-androjenik piretroidler ve metaboliti oligozoospermli hastaların sperm parametrelerini etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
It has been reported in both in vivo and in vitro studies that pyrethroids, which are the most important group of pesticides, affect the male reproductive system and impair semen quality being important endocrine disruptors. One of the possible mechanisms of pyrethroid insecticides is their anti-androgenic effect. In the literatüre review, studies showing the effects of anti-androgenic pyrethroids and/or their metabolites in urine on semen quality and hormones are very limited. The study was conducted with 50 oligozoospermic and 50 fertile male patients (50) living in the Black Sea region of Turkey who admitted to the Samsun Medical Park Hospital urology clinic. It was aimed to determine the levels of anti-androgenic pyrethroids (cypermethrin, deltamethrin, permethrin) and the metabolite 3-phenoxybenzoic acid (3-PBA) in the semen and urine samples of the patients and to correlate them with infertility. The residual levels of pyrethroid and 3-PBA in the samples taken from the patients were analyzed in the GC-MS device. In the results of the study, it was found that the levels of pyrethroids in the semen samples of the infertile group were significantly higher than the fertile group. A negative correlation was determined between permethrin, deltamethrin and 3-PBA levels and sperm morphology in semen samples of infertile patients. In urine samples, it was determined that both pyrethroids (except permethrin) and 3-PBA levels were high, but cypermethrin levels were significant. A negative correlation was found between cypermethrin levels in urine samples and total motility. It was determined that there was a significant negative correlation between deltamethrin levels and sperm morphology and sperm count. In addition, exposure of patients to deltamethrin and being a farmer in the family were found to increase the risk of infertility. As a result, it was concluded that the anti-androgenic pyrethroid and its metabolite may affect the sperm parameters of patients with oligozoospermia.