LEED gümüş sertifikası alan bir endüstri yapısının altın sertifikası alması için sistem optimizasyonunun yapılması
Optimizing the system to receive gold certificate of an industrial structure that got LEED silver certificate
  1. Tez No: 785436
  2. Yazar: ORHAN KARABIYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LEED, Endüstriyel yapılar, Sürdürülebilirlik, Amortisman süresi, Enerji verimliliği, Su tasarrufu, İşletme maliyeti, LEED gümüş sertifikası, LEED altın sertifikası, Fabrika binası, Yeşil binalar, LEED, Industrial buildings, Sustainability, Depreciation period, Energy efficiency, Water saving, Operating cost, LEED silver certificate, LEED gold certificate, Factory building, Green buildings
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünya üzerinde ki enerji ihtiyacının önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Duyulan bu enerji ihtiyacı ile de pek çok sorun ortaya çımmaktadır. Ülkeler artan enerji ihtiyaçları ve meydana getirdiği sorunlara karşı çeşitli çözümler aramaktadırlar. Bu arayışlar, çoğunlukla enerji üretimindeki çeşitliliği artırarak enerji talebini karşılamaktır ve tüm bunların yanında enerji tasarrufu sağlayabilmektir. Enerji tasarrufu sağlayabilmek için birçok ülke yeşil bina adı altında; yeni, sürdürülebilir, enerji dostu yapılar inşa etmeye başlamışlardır. Bunun içinde birçok ülke bu yeşil yapılar için, belirli standartlara sahip çevreci, enerji tasarrufu yapan ve sürdürülebilir girişimlere sahip sertifikasyon sistemleri geliştirmiş ve bütün dünyada kullanılmaya başlamıştır. Sertifika sistemlerinden dünya üzerinde en çok kullanılanlardan bir tanesi LEED Sertifikasıdır. Bu sertifika ile planlanan yapılar, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, su verimliliği gibi ilkeler ile uygulanmış olurlar. Tez kapsamında bir Çelik Yapı Üretim Fabrikası binası ele alınarak, bu yapıya LEED Sertifikası koşullarına uygun olarak proje planlaması yapılmıştır. Tezin amacı, ele alınan bu projede LEED kapsamındaki koşullar uygulandığında projeye ilave olarak maliyet getiren bölümler incelenmiş ve amortisman süreleri hesaplanmasıdır. Bu tez, LEED sertifikası uygulanacak endüstriyel yapılarda, uygulama metotları ve yapıya gelecek olan ilave maliyetler ve amortisman sürelerinin hesaplanması konusunda literatüre fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The importance of energy need in the world is better understood day by day. Many problems arise with this energy need. Countries are looking for various solutions to their increasing energy needs and the problems it creates. These pursuits are mostly to meet the energy demand by increasing the diversity in energy production and to save energy. In order to save energy, many countries are under the name of green building; they have started to build new, sustainable, energy-friendly structures. Within this, many countries have developed certification systems for these green buildings with certain standards, environmentalist, energy-saving and sustainable initiatives and have started to be used all over the world. One of the most used certification systems in the world is the LEED Certificate. The buildings planned with this certificate are implemented with principles such as sustainability, energy efficiency and water efficiency. Within the scope of the thesis, a Steel Structure Production Factory building was considered and a project planning was made for this structure in accordance with the LEED Certificate conditions. The aim of the thesis is to examine the parts that bring additional costs to the project when the conditions within the scope of LEED are applied in this project and to calculate the amortization periods. This thesis will benefit the literature in terms of application methods and calculation of additional costs and depreciation periods in industrial structures where LEED certificate will be applied.