Ercüment Ekrem Talû'nun eserlerinde halk kültürünün yansımaları
Reflections of folk culture in the works of Ercüment Ekrem Talû
- Tez No: 785587
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ercüment Ekrem Talû, Traditional Narrative Style, Humor, Story, Novel, Turkish Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tanzimat döneminin öncü isimlerinden Recaizade Mahmut Ekrem'in oğlu olan Ercüment Ekrem Talû (1888-1956), kültür düzeyi yüksek bir aile ortamında yetişmiştir. Yetiştiği bu çevre onun, küçük yaşlardan itibaren çok iyi bir eğitim almasına olanak sağlamıştır. Galatasaray lisesinde okuması ve Tevfik Fikret gibi döneminin önde gelen isimlerinden dersler alması, ona nitelikli bir eğitim hayatının kapılarını açmıştır. Yazı hayatına Meşrutiyetten evvel başlamış, Cumhuriyet yıllarında da yazmaya devam etmiştir. Ömrünün sonuna kadar aralıksız yazmaya devam eden Talû, öncelikle basın-yayın alanında adını duyurmuştur. Gazetecilik alanında Ahmet Mithat yolundan giden yazar, basın- yayın hayatında da değeri azımsanmayacak mahiyette olan velud bir kişiliktir. Döneminin neredeyse bütün gazete ve dergilerinde çalışmış, peş peşe yazdığı yazılarıyla da okuyucusu tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmiştir. Gazetecilik kimliğinde yakaladığı bu başarının yanı sıra edebiyat alanında da önemli simalardan biri olan Talû; roman, hikâye, şiir, tiyatro, fıkra ve anı gibi pek çok farklı türde eserler vermiştir. Yaşadığı dönemde çok okunan ve kıymeti bilinen bir yazardır. Edebi sahada daha çok mizahi hikayeleriyle ünlenmiş, seri şeklinde oluşturduğu Meşhedî'nin Hikayeleri adlı eserinde yarattığı“Meşhedi Cafer”karakteriyle de döneminde büyük bir yankı uyandırmıştır. Bu hikayeler onun mizah üstadı olarak anılmasına vesile olmuştur. Genel olarak eserlerinde kadının toplumsal yeri, yanlış batılılaşma gibi pek çok sosyal ve siyasal konuya değinen yazarın kurtuluş savaşını konu alan birkaç eseri de mevcuttur. Hikâye ve romanlarında kullandığı üslup ve nüktedan yapısıyla adeta döneminin Evliya Çelebi'si olarak görülen Ercüment Ekrem, eserlerinde Geleneksel Türk Tiyatrosunun anlatı tekniklerini başarılı bir şekilde kullanmış, atasözü ve deyimler gibi kalıplaşmış sözlerin kullanımıyla dikkat çekmiştir. Eserlerinde geleneksel unsurlar ve halk inanışlarına oldukça yer veren yazar, eserlerini oluştururken meddah tarzı anlatım üslubunu başarı bir şekilde kullanmıştır. Çalışmamız, Ercüment Ekrem Talû'nun hikâye ve romanlarında; geleneksel anlatım üslubu, yeme-içme alışkanlıkları, çeşitli inanışlar ve geleneksel anlatı unsurları etrafında incelenerek, söz konusu eserlerde tespit edilen örnekler uygun başlıklar altında sunulmuştur. Anahtar Kelimler: Ercüment Ekrem Talû, Geleneksel Anlatı Üslubu, Mizah, Hikâye, Roman, Türk Edebiyatı. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
Ercüment Ekrem Talû (1888-1956), the son of Recaizade Mahmut Ekrem, one of the famous names of the Tanzimat period, was brought up in a family environment with a high level of culture. The environment in which he grew up enabled him to receive a very good education from an early age. Having studied at Galatasaray High School and taking lessons from famous names of the period such as Tevfik Fikret, he opened the doors of a quality education life. He started his writing life before the Constitutional period and continued in the Republican years. Talû, which he write uninterruptedly until the end of his life, first made his name know in the field of press and broadcasting. The writer, who followed the path of Ahmet Mithat in the field of journalism, was a prolific personality whose value could not be underestimated in scope of press and broadcasting. He worked in almost all the newspapers and magazines of the period and was followed with great interest by him readers with him successive articles. In addition to this success he achieved with his journalistic identity, Talû, who is one of the important figures in the field of literature, has produced works in many genres such as novels, stories, poems, plays, jokes and memoirs. He was a widely read and appreciated writer throughout his life. He became famous for his humorous stories in the literary field, and created a great impact in his period with the character of Meşhedi Cafer, which he created in his work called Meşhedi Stories, which is created in the from of a series. These stories made him remembered as a humorist. In general, the author, who touches on many social and political issues such as the place of women in society and false westernization, has several short stories about the war of liberation. Ercüment Ekrem, who appeared as the Evliya Çelebi of the period with the humorous aspect of his style and writings he used in his stories and novels, successfully used the narrative techniques of the Traditional Turkish Theater in his works and attracted attention at the some time attracted attention with the use of stereotyped words such as proverbs and idioms. The author, who gives a lot of place to traditional elements and his work in him works, has successfully used the narrative style of meddah while creating her works. Our study has been examined in Ercüment Ekrem Talû's stories and novels: traditional narrative style, eating and drinking habits, various beliefs and traditional narrative elements, and the examples identified in these works are gathered under appropriate titles.